Åsiktsregistrering på Ring P1
Uppgifterna ska användas av programmets redaktion och i ett internt dokument står det att varken den som ringer in eller den som lyssnar "kan på rimliga grunder bli upprörda" över att känsliga uppgifter samlas in, skriver Dagens Nyheter.
Telefondatabasen kritiseras internt och en del av Ring P1:s redaktioner har valt att frångå direktiven. Programledaren Täppas Fogelberg säger till DN att han "blev alldeles kall när han hörde det".
– Jag tycker att åsiktsregistrering är helt väsensskilt från det öppna och demokratiska samhälle som Sverige Radio verkar i och är en del av. När vi sänder från Sundsvall så tillämpar inte vi åsiktsregistrering, säger han till DN.
Sveriges Radio lyder under Yttrandefrihetsgrundlagen och har utgivarbevis från Myndigheten för radio och tv. Personuppgiftslagen är därför inte tillämplig. Datainspektionen har därmed inte möjlighet att kommentera Sveriges Radios åsiktsregistrering.
– Vi har ingen möjlighet att uttala oss, säger Lisa Johansson, jurist på Datainspektionen.
Personuppgiftslagens syfte är att förhindra att personuppgifter registreras på ett sådant sätt att intrång sker i privatpersoners personliga integritet.
Projektledningen för Ring P 1, som har tagit fram det interna dokumentet, finns i Göteborg där Ylva M Andersson är kanalchef och ansvarig utgivare. Hon blev varse den nya åsiktsregistreringen i går.
– Vi ska inte ha någon typ av registrering av folks åsikter eller värderingar i någon bas. Vi måste se över detta nu, säger hon till TT.
TT: Är det förenligt med lagen att ha en sådan databas?
– Enligt våra jurister kan vi använda den här typen av material i redaktionellt syfte, men om det används på det här sättet så överensstämmer det inte med varken programmets eller Sveriges Radions intentioner.
Syftet med telefondatabasen, så som Ylva M Andersson har känt till den, är att notera vilka som ringer, varifrån de ringer och vad de pratar om.
– Eftersom programmet sänds från tre orter vill vi säkerställa att vi har en mångfald av ämnen och en mångfald av röster, säger kanalchefen.
Varken hon eller företagets vd har känt till att bland annat åsikter, religion och sjukdomar också registrerats.
– Om det visar sig att databasen används på ett annat sätt så måste vi omedelbart se över den.
Ring P 1 informerar i dag inte lyssnarna om att information om dem registreras. Onödigt, säger Ylva M Andersson.
– Det är en sådan enkel sak, självklart ska vi informera lyssnarna att vi noterar namn, telefonnummer och ämne, säger hon.
TT: Varför har dokumentet tagits fram av projektledningen utan din eller Sveriges Radios vd:s vetskap?
– Jag kan inte svara på det.
Enligt vad Ylva M Andersson erfar sparas uppgifterna i databasen i två år.
TT: Är det här något som Sveriges Radio tillämpar inom andra program?
– Ja, jag tror att telefondatabaser används i program som bygger på lyssnarmedverkan.