Annons
Nyheter

Annika Östberg frigiven

Morddömda Annika Östberg blev i dag en fri kvinna efter 30 år i amerikanskt och svenskt fängelse.
– Den här dagen är slutet på en lång resa och svaret på en dröm, säger hon till TT.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2011

Annika Östberg dömdes 1983 i USA för dubbelmord till fängelse i 25 år till livstid. Efter många turer fördes hon i april 2009 över till Sverige för att fortsätta avtjäna sitt straff här. I november samma år beslöt Örebro tingsrätt att hon skulle friges i maj i år.

Annika Östberg har lite svårt att beskriva känslan av att nu vara en fri kvinna. Hon säger till TT att hon egentligen känt sig fri sedan hon kom till Sverige för två år sedan.

Annons

– Samma sekund som jag satte foten på svensk mark kände jag mig fri, och särskilt när jag kom till Basta, säger hon.

Hon tycker det är skönt att inte längre vara bevakad av Kriminalvården.

– Den här dagen är slutet på en lång resa och svaret på en dröm, säger hon.

Annika Östberg berättar att hon tänker fira friheten med en tårta.

– Jag har fått en prinsesstårta som är min favorit. Jag ska gå ut i skogen och sedan får jag besök av några vänner, säger hon.

Sina två år i Sverige beskriver hon som fantastiska.

– Det har varit ofattbart. Mycket bättre än jag någonsin kunnat drömma om. Jag har fått ett så fint och varmt bemötande. Människorna har varit jättesnälla, säger hon.

Hon är glad över att svenska folket accepterat henne och låtit henne gå vidare.

Sedan ett år tillbaka har hon vistats på rehabiliteringskooperativet Basta utanför Nykvarn och där ska hon stanna i minst ett år, för att så småningom ska flytta till en lägenhet på kollektivet.

– Jag tar en dag i taget. Jag ska närmast avsluta en bok som jag skrivit själv, säger hon.

Annons

Annika Östberg vill fortsätta arbeta på Basta och vara en stödperson för andra eftersom hon tror på kollektivets koncept.

Annika Östberg berättar vidare att hon fört dagbok och anteckningar under åren i fängelse och säger att det är dessa anteckningar som nu ligger till grund för hennes bok.

Hon vill med boken visa att det alltid finns hopp för dem som har det svårt.

– Jag vill dela med mig av det som hänt, både gott och ont. Oavsett sitt förflutna finns det alltid möjligheter. Jag vill nå ungdomar och människor som står utanför, säger Annika Östberg.

Annika Östberg säger att hon suttit i fängelse i exakt 30 år, och i dag när hon blivit fri känner hon stor tacksamhet för mycket.

– Jag är så tacksam för allt stöd jag fått från Sverige, inte minst under alla år i USA. Det fick mig att behålla min styrka och mitt hopp, säger Annika Östberg.

Louise Cronholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons