Annons
Nyheter

Allt fler svenskar flyttar till Kina

Under förra året lämnade fler svenskar Sverige än under Amerikautvandringens toppår 1887, visar Statistiska centralbyråns senaste befolkningssiffror.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2012

Förra året ökade exempelvis utvandringen till Kina med hela 80 procent jämfört med 2010. Då 1 787 svenskar valde att flytta till Kina blev landet det sjunde populäraste utvandringslandet

– Jag skulle gissa på att allt fler företag har flyttat sin verksamhet dit och att många väljer att studera där, säger Lena Bernhardtz på SCB.

Annons

Samtidigt var det fortsatt populärt att emigrera till USA, Storbritannien och våra nordiska grannländer.

Men trots den ökande utvandringen är Sverige fortfarande ett invandrarland. I och med oroligheterna efter den arabiska våren ökade invandringen från Jemen, Libyen, Egypten och Syrien med 50 procent jämfört med 2010.

Att utvandringen från Sverige är större än på Karl-Oskars och Kristinas tid låter väldigt dramatiskt, men enligt Lena Bernhardtz på SCB är det inte så märkvärdigt.

– Det är väldigt stor skillnad mellan utvandringen på 1800-talet och den vi ser i dag. Då flydde man från fattigdom och utvandrarna återvände oftast inte. Nu rör man sig fram och tillbaka över gränserna, studerar eller jobbar några år utomlands, och sedan återvänder man.

– Det fungerar precis på samma sätt med utländska medborgare som kommer hit några år, tillägger hon.

Den höga utvandringen ska också jämföras med dagens folkmängd. Under 1887, Amerikautvandringens toppår, var utvandringen en procent av folkmängden medan den i dag når en halv procent, enligt SCB.

För första gången sedan 2000 minskade antalet födslar i Sverige under förra året. Men trots det ökade befolkningen i Sverige med 67 285 personer och folkmängden var vid årsskiftet 9 482 855 personer.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons