Annons
Nyheter

Allt fler blir utan lön

Det blir allt vanligare att anställda inte får ut sin lön, visar en genomgång som Unionen har gjort, enligt SR Ekot.
Nyheter • Publicerad 31 augusti 2012

Fackförbundet drev under 2010 in lön åt medlemmar på ungefär 1 100 företag och 2011 var siffran 1 300 företag. I år väntas ännu fler drabbas; prognosen ligger på 1 400. Om utvecklingen håller i sig innebär det en ökning på 27 procent på två år.

Flest företag som missköter sig finns inom industrin, på bemannings- och tjänsteföretag. Hittills i år har Unionen drivit in lön åt medlemmar på 718 företag. Totalt rör det sig om cirka 20 miljoner kronor som facket har hjälp medlemmarna att få in i uteblivna löner, provisioner och semesterersättningar under första halvåret 2012.

Annons

2007 snuvade arbetsgivarna Unionens medlemmar på totalt 15 miljoner kronor i lön. 2010 hade siffran dubblats till 30 miljoner kronor.

"Fortsätter här trenden det 40 miljoner under 2012. Såväl stora som små företag finns bland dem som missköter sig och flest fall av lönestöld finns inom industrin, bemanningsföretag och tjänsteföretag", skriver fackförbundet.

Risken att bli utan lön är störst i nystartade företag och hos bolag utan kollektivavtal. Sju av tio företag som misskött sina utbetalningar saknar kollektivavtal, enligt Unionen.

Madeleine Gripsten
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons