Annons
Nyheter

Allt färre organdonatorer

Antalet organdonatorer minskar i Sverige för andra året i rad.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2010

Hittills i år har Sverige haft runt 50 donatorer, samtidigt som 750 personer väntar på ett eller flera organ, rapporterar Ekot i Sverige Radio,.

Om det vore tillåtet att fortsätta vårda patienter i respirator även om de inte har en chans att överleva skulle fler organ kunna bli aktuella för donation, men det strider mot Socialstyrelsens riktlinjer.

Annons

Michael Wanecek, överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset och donationsansvarig i Stockholms läns landsting, tycker att reglerna bör ses över.

– Om vi ska ha donationer måste vi få fortsätta behandling, så enkelt är det, säger han till Ekot.

Även Donationsrådet som ska främja organdonationer, tycker att lagen är otydlig. Men Socialstyrelsen har inga planer på att ändra sina riktlinjer, säger Anders Prins, avdelningschef på Socialstyrelsen.

– Att organen ska doneras är inte inom ramen för hälso- och sjukvårdslagen och syftet med hälso- och sjukvården i Sverige, säger han.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons