Nyheter

Alkohol skadar kvinnor snabbare

Kvinnor drabbas av hjärnskador tidigare än män vid hög alkoholkonsumtion. Redan efter fyra års problematiskt drickande hade det så kallade serotoninsystemet försämrats med 50 procent, visar en forskarstudie.
Nyheter • Publicerad 9 november 2011

För män dröjde det tolv år, enligt studien vid Göteborgs universitet.

Serotoninfunktionen reglerar bland annat impulskontroll och sinnesstämning.

42 personer med alkoholberoende ingick i den tvärvetenskapliga studien, som genomfördes vid Sahlgrenska akademin och psykologiska institutionen. Resultaten jämfördes med en kontrollgrupp på 28 personer.

Det är känt sedan länge att kvinnor är mer känsliga för alkoholens effekter. Men att även de kemiska ämnena i hjärnan är mer lättpåverkade är nytt, enligt Kristina Berglund, forskargruppens representant vid psykologiska institutionen.

TT: Varför är kvinnor känsligare?

– Alkohol är vattenlösligt. Och eftersom kvinnor består av mer fett blir alkoholen mer koncentrerad i våra kroppar. Dessutom är vi mindre, säger Berglund.

– Kvinnor och män bryter också ner alkohol på olika sätt i kroppen.

Hon poängterar att undersökningen måste följas upp med ytterligare studier för att se om hypotesen håller.

De personer som ingick i studien drack ungefär lika mycket alkohol oavsett kön – cirka tolv flaskor vin i veckan. De fick själva definiera hur länge de haft ett problematiskt drickande.

Resultatet av studien publiceras i tidskriften Alcoholism: Clinical and Experimental Research nästa år.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.