Annons
Nyheter

Advokat har pratat med frigiven

En av de från Pakistan frisläppta svenskarna ringde i förmiddags upp sin advokat Peter Althin.
Nyheter • Publicerad 11 oktober 2009

STOCKHOLM. Men Althin är ännu osäker på vilka eventuella juridiska åtgärder som väntar efter gripandet i Pakistan.

Althin säger att det är svårt att ha någon uppfattning innan han har träffat sin klient och prata om vad som hänt, vilken behandling han fått, vad förhören gått ut på och hur han upplevt utrikesdepartementets agerande.

Annons

– Jag väntar med några synpunkter tills jag har träffat honom, säger Althin till TT.

Hans 30-årige klient och de tre övriga svenskarna – en 19-årig kvinna, en 28-årig man och deras tvåårige son – kom till Arlanda flygplats vid 22-tiden i går kväll. Då hade de frisläppts på morgonen i Islamabad efter att ha varit gripna sedan den 28 augusti.

Direkt efter landningen på Arlanda möttes de upp av personal från Säpo och kördes iväg i en bil.

– Vi mötte upp dem när de landade. Vi presenterade oss och frågade om de ville prata med oss och betonade att det var frivilligt och att det inte var något förhör, säger Patrik Peter, pressekreterare på Säpo, till TT.

Vad sade de då?

– Det kan jag inte gå in på, men jag vill verkligen betona att det är ingen förundersökning som pågår. De är släppta av pakistanska myndigheter och som det verkar har Pakistan avskrivit alla misstankar mot dem.

Skjutsen med Säpo innebar också att svenskarna inte gick ut till de väntande journalisterna i ankomsthallen. Patrik Peter vill inte gå in på om det också var en av tankarna med att möta upp de fyra direkt de klivit av planet.

Han vill heller inte berätta om var samtalet skedde eller hur länge de pågick.

– Det vill jag inte gå in på, det var ett första samtal.

Första – ska ni ha fler?

Annons

– Det vet jag inte, men det är väl inte uteslutet.

Svenskarna greps den 28 augusti vid gränsen till den laglösa Nordvästra gränsprovinsen. Innan de släpptes följde spekulationer om att de misstänktes för terroristsamröre, för spioneri och slutligen för visumförseelser.

Sara Riis Hasselskog
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons