Annons
Nyheter

800 miljoner satsas på järnvägen

Regeringen ökar järnvägsinvesteringarna med ytterligare 800 miljoner kronor under 2011. Det meddelade allianspartiernas partiledare under ett besök på Trafikverket. Samtidigt kräver S att avregleringen stoppas.
Nyheter • Publicerad 8 april 2011
Foto: 

Regeringen ökar järnvägsinvesteringarna med ytterligare 800 miljoner kronor under 2011. Det meddelade alliansens partiledare under ett besök på Trafikverket.

Tågtrafiken har ökat kraftigt, samtidigt som hårda vintrar har satt trafiken på prov, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Annons

– Vi har tyckt att det har varit viktigt att lyssna in den kritik som funnits.

Pengarna ska gå till drift och underhåll, reinvesteringar och så kallade trimningsåtgärder inför kommande vinter.

De 800 miljonerna motsvarar enligt regeringen en ökning av investeringarna med 15 procent.

– De 800 miljoner som nu tillförs tillförs Trafikverket, sade FP-ledaren Jan Björklund och specificerade att det handlar om 2011.

– Nu blir det 6,1 miljarder, sade Björklund om totalsiffran.

Partiledarna framträdde gemensamt på Stockholms central, mindre än 24 timmar efter det att kaos på nytt bröt ut i tågtrafiken till och från Stockholm – och efter ännu en vinter med omfattande problem och störningar.

Inte bara människor utan också företag hade problem i vintras, sade näringsminister Maud Olofsson (C) på centralen och pekade på det skattebortfall det innebär för staten.

– Malmbanan, till exempel, behöver fler mötesplatser, sade Olofsson för att exemplifiera vad som måste göras med järnvägsnätet.

Det handlar om tre huvudpunkter, sade näringsminister Maud Olofsson: Ökat underhåll, förbättringar för ett snabbare trafikflöde, och ökade återinvesteringar – att byta ut gammalt material mot nytt, och helst inte i sista sekunden.

I går blev det även känt att SJ:s styrelseordförande Ulf Adelsohn tvingas lämna sin post. Han passade själv på att leverera skarp kritik mot hur politiker hanterat järnvägsfrågorna.

Annons

Samtidigt kräver Socialdemokraterna ett moratorium för avregleringen av järnvägstrafiken och en ändring av uppdraget för SJ. Det kommer partiledaren Håkan Juholt att presentera i eftermiddag, erfar TT.

Den pågående avregleringen av järnvägen, som slår igenom fullt ut nästa år, måste stoppas, anser Socialdemokraterna. De hänvisar till att de tre länder som försökt sig på en avreglering – Storbritannien, Nya Zeeland och Estland – alla haft stora problem och tvingats återreglera trafiken.

Det nuvarande uppdraget till SJ är att man ska bedriva tågtrafik och att avkastningen ska vara tio procent. Det räcker inte, anser Socialdemokraterna, som vill ha ett bredare samhällsuppdrag.

SJ ska i första hand inte vara till för att generera vinst till staten utan ska ses som en grundläggande samhällsservice. Detta vill S ha in i bolagsordningen, så att det blir tvingande.

Anna Josefsson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons