Nyheter

60-plussare tror på kärleken

De senaste tio åren har antalet 60-plussare som knyter hymens band mer än fördubblats.
- Det här är inte en generation som nöjer sig med att slå sig till ro och mata duvorna, säger relationsrådgivaren Sverker Wadstein.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2011
Foto: 

Statistiken talar sitt tydliga språk – svenskar över 60 gifter och skiljer sig som aldrig förr.

År 2000 gifte sig 1 490 svenskar över 60. 2009 var de 3 846. Giftermålen blir ovanligare med stigande ålder, men till och med i åldersgruppen 85 plus går det att hitta nygifta – 27 män och tio kvinnor (2009).

Orsaken, menar många experter, är att dagens 60-plussare med fyrtiotalistgenerationen i spetsen vägrar att föra en tynande tillvaro i periferin. De stannar inte i dåliga relationer och drar sig inte för att slå till och gifta sig med nya kärlekar.

– Det vi ser nu är hur den första ungdomsgenerationen, den första generationen som hade valmöjligheter, fortsätter att göra aktiva val. De har större krav på hur livet ska se ut, samtidigt som det numera är okej att bryta upp och börja om även på äldre dagar, något som tidigare varit oerhört skuld- och skambelagt, säger Sverker Wadstein.

En som valt att bryta upp och börja om är Karin Lindberg, 66. 1986 skilde hon sig från sin dåvarande man efter 22 års äktenskap och för drygt två år sedan gifte hon om sig med nya kärleken Lasse, 65.

– Vi gjorde det för att vi älskar varandra. Man måste tro på kärleken, även om man blivit lite tilltufsad av livet, annars blir det inget skojigt, säger Karin Lindberg.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.