Annons
Nyheter

4 400 jobb bort från Volvo

AB Volvo ska dra ner på 4 400 tjänster, uppger bolaget i ett pressmeddelande.
Nyheter • Publicerad 6 februari 2014
Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / TT

AB Volvo redovisar ett sämre resultat än väntat för det fjärde kvartalet 2013. Nu ska Volvo dra ner på 4 400 tjänster – cirka 4 procent av den samlade personalstyrkan. Personalminskningen börjar omgående.

I samband med förra delårsrapporten meddelade AB Volvo att man skulle skära ned med 2 000 tjänster. Nu ökar alltså antalet till 4 400, framför allt av tjänstemän och konsulter, men Volvo vill inte uttala sig om hur stor andel som kommer att vara i Sverige.

Annons

– Det blir inte bara nedskärningar i Sverige, det här berör hela koncernen och hela världen, men jag kan inte säga ännu hur stor andel som blir i Sverige. Sverige kommer att beröras, och även andra stora länder för Volvo som Frankrike och Japan, säger Karin Wik, chef för medierelationer hos AB Volvo.

Personalminskningarna kommer att påbörjas omgående och den övervägande delen ska genomföras 2014.

"Även om vi fortfarande har ett par kvartal kvar innan vi är helt igenom koncernens största produktförnyelse någonsin, så kommer innevarande år att karaktäriseras av effektiviseringar, inklusive neddragningar av aktiviteter och kostnader samt personalminskningar. Detta kommer spela en viktig roll i arbetet med att nå koncernens strategiska och finansiella mål", skriver vd Olof Persson i rapporten.

För det fjärde kvartalet redovisar Volvo ett rörelseresultat exklusive engångsposter på 3,1 miljarder kronor. Det kan jämföras med en snittprognos bland analytiker på 3,8 miljarder, enligt en Reuters-enkät.

Vinsten före skatt landade på 237 miljoner kronor, vilket kan jämföras med vinsten före skatt på 706 miljoner kronor motsvarande period 2012.

Resultatet från det fjärde kvartalet tyngs av omstruktureringskostnader på totalt 581 miljoner kronor och en nedskrivning på 1,5 miljarder kronor av Volvo Rents, som hyr ut anläggningsmaskiner i USA.

Omsättningen uppgick till 76 642 miljoner kronor, jämfört med 70 811 miljoner kronor ett år tidigare.

Volvos styrelse föreslår en utdelning på 3 kronor per aktie för 2013, vilket är en oförändrad utdelningsnivå med året före.

Lina Campbell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons