Annons
Nyheter

120 000 arbetslösa utan ersättning

Två av tre arbetslösa får ingen arbetslöshetsersättning alls. Cirka 120 000 personer tvingas i stället leva på socialbidrag eller ordna försörjningen med hjälp av familjen, skriver Dagens Nyheter.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2012
Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

I november förra året var det bara 36 procent av de arbetslösa som fick arbetslöshetsersättning jämfört med 70 procent i början av 2006, enligt ny statistik från Arbetsförmedlingen.

Melker Ödebrink, kanslichef på Arbetslöshetskassornas samorganisation (SO), anser att den kraftigt minskande andelen nu hotar systemets trovärdighet.

Annons

– När det är få som får ersättning börjar folk tveka på arbetslöshetsförsäkringens funktion. Och det är väldigt allvarligt, säger han till DN.

Våren 2007 genomförde regeringen flera stora förändringar i arbetslöshetsförsäkringen. Det bidrog till att en halv miljon människor lämnade a-kassan under loppet av två år.

– I regel fick de som tjänade minst betala mest. På flera håll inom LO var den sammanlagda avgiften för fack och a-kassa uppe på 700–800 kronor. Det innebär att organisationsgraden blev högre bland tjänstemän än arbetare, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi på Lunds universitet, till tidningen.

Mellan hösten 2006 och november i fjol minskade andelen som är med i a-kassan från 82,8 till 70,2 procent.

Statsminister Fredrik Reinfeldt ser inga skäl till att ändra något i arbetslöshetsförsäkringen, säger han till TT i samband med ett besök vid ett arbetsmarknadsprojekt för unga i Falun.

– Vi har skärpt upp arbetsvillkoren eftersom vi vill förtydliga att arbetslöshetsförsäkringen är en omställningsförsäkring med tidsgränser och tydliga krav för att man ska kunna använda den. Det är en försäkring mellan jobb och inte grund för långvarig försörjning vid arbetslöshet.

TT: Är det ett problem att bara en tredjedel av de arbetslösa får ersättning?

– Nej, jag försvarar att vi har skärpt arbetsvillkoren och att den nu fungerar som en omställningsförsäkring.

För grupper som står långt från arbetsmarknaden finns det andra "samhällsinsatser", enligt statsministern.

– Det har inte varit vår avsikt att a-kassan ska vara deras försörjning, säger han.

De regler som nu gäller för arbetslöshetsförsäkringen är följden av ett politiskt vägval, enligt statsministern. A-kassan ska vara en omställningsförsäkring. De begränsade resurser som finns i statskassan måste användas där de bäst behövs, och det är inte till generösare regler i a-kassan.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons