Nyheter

106 JO-anmälningar

Sedan Transportstyrelsen övertog ansvaret för körkortstillstånden har myndigheten blivit JO-anmäld 106 gånger. Långsam handläggning och svårt att komma fram på telefon är några av kritikpunkterna.
Nyheter • Publicerad 28 juli 2010
Foto: Fredrik Persson

– Vi har haft en stor omorganisation och det har varit en del inkörsproblem, säger Solweig Höög-Persson, sektionschef på Transportstyrelsens körkortsenhet.

Den 1 januari i år transporterades 200 000 akter med lastbil från landets länsstyrelser till den nya myndigheten, Transportstyrelsen. Ungefär hälften av dessa akter var öppna ärenden, där handläggningen påbörjats men inte avslutats av tjänstemännen på länsstyrelsen.

Totalt handlade det om sex till åtta miljoner handlingar som skulle arkiveras och i många fall även scannas in för digital hantering.

En av målsättningarna med Transportstyrelsen var att skapa en effektivare och billigare handläggningen med hjälp av så kallad e-förvaltning.

För de privatpersoner som i denna period kontaktade myndigheten var det dock knappast effektivitet som mötte dem. Anmälningarna till JO visar en stor frustration, där ärenden har dragit ut på tiden och telefonköerna har verkat oändliga.

Många uppger också att de inte har fått någon handledare tilldelad och därmed inte har kunnat få svar på varför handläggningen dröjer.

Enligt Solweig Höög-Persson är missnöjet framför allt ett resultat av en stor arbetsbörda på myndigheten.

– Vi fick ta över 100 000 oavslutade ärenden och samtidigt kom det in nya varje dag. Det är stora volymer det handlar om.

Men det måste man väl ha kunnat förutse?

– Vi räknade med ungefär 70 000 ärenden, men det blev lite mer. Det är lätt att vara efterklok och säga att vi skulle ha gjort saker annorlunda, men det var en stor omorganisation och mycket kompetens som försvann när ansvaret flyttades från länsstyrelserna. Det blev besvärligt när länsstyrelserna tappade folk och vi fick inte fick ta över ansvaret förrän den [Mjuk retur]1 januari.

I svaret till JO tas också andra förklaringar upp. Akter har försvunnit, transporter har försenats, tekniken strulade och handläggarna själva hade knappt tid att handlägga eftersom de tillsammans skulle ta emot 15 000 till 18 000 samtal om dagen.

– Det är bara att beklaga att folk har hamnat i kläm. Vi har vidtagit en del åtgärder. Bland annat har vi anställt mer personal och arbetat övertid. Även om vi har en automatisk handläggare försöker vi ge ärenden en handläggare om folk ringer, så att de åtminstone har en person att prata med.

Hur är det med väntetiden i dag?

– Det har blivit bättre. Vi tycker att vi hade kommit långt innan sommaren, men nu är det semestertider och då har handläggningen blivit lite längre igen.

Emilia Söelund044-18 56 33emilia.soelund@kristianstadsbladet.se
Emilia Söelund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.