Annons
Nyheter

Viasat knackar dörr i Skåne

Onsdag 20.15, för två veckor sedan – under ”Uppdrag granskning” – ringer det på dörren. Hundarna skäller skarpt; oväntat besök. I mörkret utanför dörren står en tjej, cirka 25 år, utan legitimation.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2011

”Hej, jag är från Viasat! Vi installerar i området och undrar om du vill ha din tv kontrollerad?”

”Nej tack, behövs inte.” Jag stängde och ringde Viasats information för att få veta vad som pågick.

Annons

”Var bor du?”

”Vet du var Kristianstad ligger?”

”Näää. Ligger det nära Västra Götaland?” (Ett par meningar till och jag insåg vilket jobb Jan Björklund måste ha framför sig.)

”Vänta, jag måste fråga vad vi ska säga. Efter en lång stund kom svaret: ”Vi tycker det låter otäckt. Du får ringa vår vd Hans Skarplöth. Han står i katalogen.”

”Hasse”, svarar en i telefon. Det var Viasats vd, som inget visste men lovade ringa tillbaka.

I stället ringde en dam och hon kunde inte utesluta, att det var Viasat, som just nu säljer i hela Skåne. En person i Bromölla har engagerat åtta tjejer. Dom får sälja till klockan 21.00. Men dom får inte gå in och justera TV-apparater.

”Och nu ska Canal Digital börja sälja”, fortsatte hon snackesaligt och avrundade med att dörrknackning är bäst. För vem? Det hade hon inte tänkt på.

Det är inte olagligt men olämpligt säger fyra poliser oberoende av varandra. Vid vissa brott försöker en ta sig in. Den andre kommer efter.

Förr i världen sålde människor, som hade svårt att klara sig, vid dörren. I Skåne talade man om ”Jul-Arvid”, som sålde jultidningar och på våren sålde han blomfröer. Folk köpte för man tyckte synd om honom.

Sådana skäl finns inte nu. Viasats vinster landar inte minst hos miljardärskan Cristina Stenbeck i London, vars familj är huvudägare i Kinnevik, på börsen värt cirka 40 miljarder kronor. Koncernen äger Modern Tim­es Group som i sin tur äger Viasat, som byggdes upp av Cristinas far Jan. Han dog för några år sedan.

Annons

Under tre år var före detta Volvochefen Pehr Gyllenhammar styrelseordförande i Kinnevik, medan Cristina mognade för uppgiften. PG bor nu i en hästgård i Vellinge tillsammans med sin hustru.

Viasat skulle kanske ringa på klockan 21.00 och fråga om de får justera parets tv – troligen finns redan Viasat, då hans hustru är sportjournalist. Kan de inte sälja nytt abonnemang kanske de får justera tv:n? Viktigast är att Hasse (vd) vet vad den tidigare ordföranden i Kinnevik tycker om säljandet i mörker vid dörren!

En som fann Viasats information till mig otillfredsställande är ansvarig för kontrollen på Viasat. Han ringde mig – på eget initiativ. Han hade avlyssnat mitt samtal med Viasats infotjänst och tyckte att bolagets information var dålig och dörrknackningen sent på kvällen olämplig. Det var således inte ”Hasse” som informerat honom ...

Sven Bergquist är fristående skribent. Han har varit ledarskribent i flera liberala tidningar.

Mattias Karlsson
Sven Bergquist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons