Nyheter

Skånes ”el-elände”

Varför skjuta på fel ”pianist” när Skåne opponerar mot stigande elpriser; efter nya el-områden?
Nyheter • Publicerad 28 november 2011
Foto: 

Svenska Kraftnät har inte orsakat Skånes elbrist. Det har före detta statsminister Göran Persson och hans parti liksom C, V och MP – var skulle slevarna vara om inte i den grytan? Ingen prat- och skrivglad centerpartist tar till orda efter höstens höjda elpriser. Varför?

På 1960-talet undersökte Sydkraft fyra lägen för ett värmekraftverk; Tosteberga, utanför Kristianstad, Dybeck längs skånska sydkusten och Bjärehalvön där till och med tomt köptes.

Men man valde Barsebäck. Bra läge inte minst för danskarna, som slapp bygga sitt planerade kärnkraftverk på Stevns Klint!

Barsebäcksverket med 1 200 megawatt (MW) effekt producerade 8–9 miljarder kWh per år. ”Flaskhalsar” i överföringen gjorde sig inte påminda.

Men energifakta struntade Göran Persson och skånska centerpartister i när de bestämde sig för att stänga Barsebäck 1 1999 och 2 2005. Som betalning fick Eon 10 miljarder - en tredjedel av Ringhals värt 30 miljarder - 3 miljarder kostade ett skattebortfall och 9 miljarder gick i bidrag. Mer än 20 miljarder kostade slöseriet skattebetalarna! Beräkningarna har publicerats av fil dr Karl-Axel Edin.

Givetvis borde Göran Persson och Skånecentern ha sett till att nya elkablar dragits. Så länge Persson bodde i Malmö vägrade han stänga, ”han ville inte frysa”, men väl i Sörmland struntade han i vad han sagt i Malmö-TV.

De flesta förstår, att om man drar bort så stor effekt och produktion uppstår elbrist. Till besvärande inhemsk brist kommer EU-krav att Sverige inte får säga nej till Danmark om man vill köpa svensk el. Om det dessutom till råga på allt ”elände” är vindstilla i Danmark står vindkraften still. Då ökar efterfrågan på el från Skåne ytterligare, vilket driver upp priset, trots förekomsten av skitig dansk kolkraft.

I södra Sverige finns bara Karlshamnsverket, ett reservkraftverk med tre pannor som slukar 90 ton olja i timmen om det ska ersätta ett Barsebäck med den väsentliga skillnaden att Barsebäck kunde köras 7 000 timmar om året. Det skulle motsvara nästan 700 000 ton olja! Enda större anläggning i Sydsverige är gasdrivna Öresundsverket (400 MW) i Malmö. I övrigt är vi i huvudsak beroende av el från svensk och norsk vattenkraft och el från kolkraft i Danmark och Tyskland. Vattenkraft i Sydsverige är ringa. El från kraftvärme, biobränsle, förutsätter värmeproduktion som inte behövs sommartid.

Givetvis har Mikael Odenberg på Svenska Kraftnät rätt när han vill öka produktionen i Skåne. Men han kunde väl tala om vilken kraft han avser och var verken kan byggas? Mer vattenkraft finns inte, kol och olja säger man nej till, mer gas är svårt att finna. Vindkraften är för obetydlig och kräver reglerkraft. Den gynnar främst markägarnas plånböcker.

Sven Bergquist är fristående skribent. Han har varit ledarskribent i flera liberala tidningar.

Mattias Karlsson
Sven Bergquist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.