Annons
Nyheter

Oberoende röst mot strömmen

Varför slänger regeringen – i strid mot EU-reglerna – årligen ut en halv miljard i presstöd, som skattebetalarna får stå för? Kulturministern, troligen mer lockad av tv:s ”Allsång på Skansen”, ska i höst lägga en ny stödproposition.
Nyheter • Publicerad 19 september 2011

Parodin är ett faktum. I en skrift om Nya Wermlandstidningen (NWT) skildrar Kjell Göthe, Växjö, som jobbat där och på flera andra tidningar, bland annat som konsult på IDG hos Lars Dahmén, ny chef på Sydsvenskan, hur koncernens 12 tidningar, åtta i Värmland, drivs tvärt emot ”stödprofeternas” råd.

NWT har, utan stöd, blivit tredje störste ägare – aktierna är värda en miljard kronor – i norska Schibsted en börsnoterad gigant i Norges medievärld. I Sverige äger den Svenska Dagbladet och Aftonbladet till 91 procent. Schibsted omsätter 17–18 miljarder i många länder.

Annons

Hur förvånad ska inte NWT:s koncernchef, Lars Ander, bli när han, som ”hemma” hållit rent från presstöd, ser att skattebetalarna skickar 65 miljoner till rika Schibsted, som stöd till SvD! ”Die dummen Schweden!”

Vilket är tokigast? Att definiera Skånska Dagbladet - i Sjöbo ”Bedebladet” – som storstadstidning för att den ska få samma stöd som SvD eller att låta skattebetalarna skicka miljoner till Norges Wallenberg-imperium?

Och en kulturminister som inte störs av att borgerliga tidningar, när de konkurrerat ut (S)-märkta, tillåts överta deras presstöd borde kanske få sin lämplighet prövad. Tidningarna i Värmland, som NWT övertagit, fortsätter konkurrera med NWT:s lokalbevakning utan stöd; klassisk marknadsekonomi. Bakåt i tidningarnas produktionskedja rationaliserar man, vilket inte stör läsarna. Tidningarna som möter läsarna ändras inte.

På sextiotalet talades det om redaktörs- och direktörstidningar. Som ung ledarskribent i en liberal tidning frågade jag ”huvudredaktören” om NWT:s dåvarande ”publisher” Gustaf Ander också skrev:

”Det gör han; han stavar sitt namn likadant varje gång. Men du kan ge dig fan på att han vet vad som ska stå i tidningen för att den ska läsas!”

I boken uttalar sig Mats Bergstrand, i många år redaktör på DN Debatt: ”En nyckel till NWT:s framgång är att den stått emot påtryckningar från makten och varit affärsmässig i den lokalpatriotiska kören. Den har inte som Bonniers signalerat fel, sålt både tidnings- och dasspapper.” Däremot har NWT även blivit hälftenägare till Pukslagaren i Helsingborg, som ger ut HD, NST och Landskrona-Posten; landsortens största tidning med 76 000 i upplaga. NWT:s 12 tidningar går ut i 147 500 ex och omsätter 600 miljoner kronor om året och har 375 anställda.

Ekonomer som menar att det är en god affär att gå sin egen väg mot tidens strömmar kan peka på NWT som ett bra exempel. Politiskt finns NWT inte i någon ”hejarklack”. Reinfeldts nya moderata arbetarparti mottogs svalt. NWT blev ”konservativ” med betoning på oberoende. En ny politisk redaktör fick ett råd av ägaren: ”Ta bara inte ställning till om vi ska ha kvar vargen i Värmland eller inte.”

Sven Bergquist är fristående skribent. Han har varit ledarskribent i flera liberala tidningar.

Mattias Karlsson
Sven Bergquist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons