Annons
Nyheter

Kom igen, Skåne!

Skåne är en vit fläck på tidskriften Fokus lista över de 100 mäktigaste. Bara Ilmar Reepalu i Malmö tränger sig in. Är det så illa, eller är 08-orna inte bekanta med Skåne?
Nyheter • Publicerad 12 december 2011

Skånsk företagsamhet är inte längre publik som tidigare; börsbolag har gått upp i större, ofta internationella, koncerner. Besluten tas utanför våra gränser.

Under 1970- och 80-talen visste alla vem chefen på SEB var, Hans Cavalli-Björkman, tillika styrelseordförande i många skånska börsbolag, i Malmö FF, och flitig lobbyist för Öresundsbron. Han talade för många intressen. Vem vet vad dagens SEB-chef i Malmö heter? Han sätter inte Skåne på kartan!

Annons

På 1970- och 80-talen lät Malmöhövdingen Nils Hörjel tala om sig. Ideon i Lund var hans verk. Hur många vet i dag vad landshövdingen i Malmö heter?

När statsminister Fälldin 1976 ville stoppa Barsebäck var motståndet kompakt från Sydkraft och Malmö med Arne Lundberg och Nils Yngvesson i spetsen, från Handelskammaren och Skånes industriledare. När Göran Persson nonchalerar skånska elkonsumenter protesterar ”villaägarna”!

När Persson och C stoppade Barsebäck krävde Eons ägare ersättning och fick en tredjedel av ”skattebetalarnas” Ringhals. Hur Skåne drabbades var inte de tyska ägarnas problem.

Varven i Malmö och Landskrona försvann när oljemarknaden vek. Sockerbolagets sorti från Skåne är riktigt belysande. På Stadsteatern i Malmö den 22 januari 1986 lovade Volvochefen Pehr Gyllenhammar att om Volvo blev ägare till Cardo (med Sockerbolaget) skulle en livsmedelskoncern förena Skåne och Västkusten. Gyllenhammar var Volvo-vd och ordförande i över 20 år till 1993; evigt liv på posten fick han dock inte.

Sockerbolaget såldes till Danmark, sedan till Tyskland. Norska Orkla tog Volvos Procordia och Provendor, med bland annat Felix och Önos, som finns kvar. Sockerbolaget lämnade övergivna sockerbruk. Och böndernas livsmedelsindustri har inte gjort många ledsna gladare.

På åttiotalet blev dock Trelleborg AB en ljuspunkt efter ett mörkt sjuttiotal. 1983 när Rune Andersson blev vd var börsvärdet måttliga 100 miljoner, omsättningen 1,6 miljarder och resultatet 30 miljoner. Fem år senare var börsvärdet hela 8 miljarder, omsättningen 20 miljarder och vinsten 1,5 miljarder. I dag är koncernens börsvärde nästan 14 miljarder.

Gör det någon skillnad om det finns många publika bolag? Visserligen talas det ofta föraktfullt om kvartalskapitalism. Men i den andra vågskålen ligger börskrav på öppenhet. Det var tidigare lättare att upptäcka de mäktiga i Skåne – ”Skånemaffian” kallades de; ledda av ”Gudfadern”, Ernst Herslow. Hur uppdragen sköttes diskuterades.

I dag vet man ofta inte ens vilka beslutsfattarna är. Det finns nog ingen väg tillbaka men att ha ägare och beslutsfattare i skånskt näringsliv utomlands eller i holdingbolag i Stockholm gör det svårare att placera Skåne på Sveriges och Europas karta. Och det är inte bra.

Sven Bergquist är fristående skribent. Han har varit ledarskribent i flera liberala tidningar.

Mattias Karlsson
Sven Bergquist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons