Ingen ägare – ändå arvingar
Men hans brors sonson, Carl Fredrik (27) blir ägare till mer än 50 procent av godset utan att drabbas av skatter eller avgifter.
Råbelöf har redan fått nya ägare. Douglas Kennedy ägde inget. Hans systerson John Murray, som först i Kennedys testamente fick vetskap om arvet skrev över det på sina två barn.
Ett ”matland” vill landsbygdsministern Eskil Erlandsson att Sverige ska bli. Dessvärre lär fideikommissen i Skåne hindra utvecklingen. De ligger som en död hand över många hektar.
Danmark med liknande bakgrund avvecklade sina 1919; en del avstods till staten, en del till frälsebönderna och för en tredjedel fick innehavarna betala 30 procent av värdet; om de ville fortsätta. Danskt jordbruk med förädling har gjort Danmark till ett av EU: s viktigaste jordbruksländer. Som kontrast; i Skåne har Kronfågel slaktat sista kycklingen! Erlandsson borde inse att övergången från avkastningsrätt (räntan) på fideikommissen till äganderätt, även på frälsejorden, blir ett svek mot jordbruksbefolkningen. Det undvek Danmark.
I en klargörande PM till justitie- och landsbygdsdepartementen gör Rune Persson, Ynde, sakkunnig i 1990-års arrendeutredning, en grundlig genomgång. Han slår fast att Trolle Ljungby och andra fideikommiss varken är juridisk eller fysisk person. ”HGTWs innehav härleds inte från hans far utan från instiftaren Fredrik Trolle, som 1755 skrev testamente som 1770 blev fideikommiss”, skriver han.
Fideikommissen är otidsenliga; från fördemokratisk tid. 1989 röstade riksdagen för att bönderna skulle få friköpa mark, som de i generationer brukat. Men då klampade LRF med Bo Dockered (C) in och saboterade reformen. Flera S-röster, bland annat Christer Adelsbo i Bromölla, har beklagat att riksdagsgruppen böjde sig med 52–50 i voteringen. Övriga partier är inte bättre.
Fri- och rättighetskommitténs ord förklingade ohörda: ”Den enskilda äganderätten är en oundgänglig förutsättning för en fungerande marknadsekonomi.” Det gäller även böndernas aktivitet.
1963 beslöt riksdagen, att fideikommissen ska avvecklas när innehavaren avlider. Det gäller nu när friköpsrätten uteblev, vilket betyder att en enskild person – ”successorn” (efterföljaren) – får ärva ägandet. Trolle Ljungbys 11 500 hektar har ingen i sex generationer fått äga! Inga skatter eller avgifter drabbar arvtagaren! Men EU-bidrag på 4 - 5 miljoner från skattebetalarna ska den nye ägaren få.
Bönder som brukat marken i flera generationer får inte friköpa. Ett framtida hot ger svaret på frågan: Vem vill långsiktigt investera i jordbruk under sådana omständigheter? Det borde Eskil Erlandsson fundera på ytterligare ett varv innan han nästa gång tänker högt om ett ”svenskt matland”.
Sven Bergquist är fristående skribent. Han har varit ledarskribent i flera, liberala tidningar.