Nyheter

Fiskeriverket förföljer fiskare

Ska en fiskare straffas om han med sin trålare beroende på väder lägger till 10 eller 15 minuter tidigare eller senare vid kaj i Åhus, Nogersund eller Simrishamn jämfört med vad han två timmar tidigare anmält som ankomsttid till Fiskeriverket i Göteborg?
Nyheter • Publicerad 1 november 2010

Normala människor menar säkert att viktigast är att båten kommer i hamn.

Men Fiskeriverkets med generaldirektör Axel Wenblad i spetsen tycker, att sanktionsavgifter ska utdömas om båten inte lägger till på skepparens anmälda ankomsttid. Lissabonfördraget ger EU-parlamentet möjlighet att ingripa mot stolleriet

Ordföranden för Österlens havsfiskare Olle Wiberg, Simrishamn, ringde i styv kuling från sin båt, 17–18 distansminuter från Simrishamn, och anmälde att han två timmar senare kom till kaj. Han kom 15 minuter för tidigt. En sanktionsavgift på 12 000 kronor utdömdes. Den ska betalas med beskattade medel, vilket kostar hans fiskeföretag cirka 25 000 kronor plus arbetsgivaravgift på cirka 30 procent, totalt drygt 30 000 kronor. Hade han legat kvar i hamnbassängen en kvart hade det inte kostat något!

Eller ta Nogersundsfiskaren, Lennart Arvidssons öde: Till havs i 17 meter i sekunden anmälde han att han hade cirka 5 000 kilo skarpsill och sill. När lasten vägdes i Nogersund fanns 4 200 kilo. Han får en sanktionsavgift på 2 000 kronor för felaktig uppgift! Hur ska man från styrhytten på en trålare i den vinden kunna bedöma hur mycket sill som ligger i bingarna i lastrummet? Lasten ligger inte still; om nu någon tror det.

Har Fiskeriverket någon uppgift är det väl att vara fiskarenas tjänare och stå med mössan i handen och inte tvärtom. Det är skattebetalarna som finansierar verket. Det anser sig verket kunna tolka så, att man äter, super, reser och konfererar för cirka 16 miljoner kronor om året. Fiskarenas antal har halverats på 15 år medan tjänstemännen på verket blivit 50 procent fler; nu 330. De konfererade på Gothia Tower i Göteborg under något dygn. Konferenstema var ”styrfart i livet”.

”Kalaset” gick på en miljon kronor. 228 flaskor vin konsumerades; det gav väl styrfart till ”muggen”. När generaldirektören fyllde 60 – viktigt för andra? – bjöds på champagne och snittar för 20 000 kronor, som fiskarena och skattebetalarna fick stå för! Fiskeriverkets representation är en av årets stora skandaler; ”fylleriverkets” övningar upptar på hela 54 000 träffar på Google! TV 4 och tidningen Miljöaktuellt grävde upp skandalerna.

En replik från kajen i Norgersund: En fiskare frågade en kontrollant från verket, vad han tyckte om att jobba där?

– Det ska jag säga om två år.

– Varför först då?

– Då har jag gått i pension!

Om inte landsbygdsministern Eskil Erlandsson inser dels hur tokig lagen är och dels hur ringa förnuftet är på verket lär han nog få veta det från EU-parlamentet där man störs av missförhållandena.

Sven Bergquist är fristående. Han har varit ledarskribent i flera liberala tidningar

Mattias Karlsson
Sven Bergquist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.