Annons
Nyheter

En Region Syd följer ”strömmen”

Historisk parallell till en väntad Region Syd: I 1900-talets början kom elen till Sydsverige. Industrier runt Malmö, utan vatten- och värmekraft, behövde den.
Nyheter • Publicerad 5 september 2011

Men Hemsjöbolaget med Torsebro i Helgeå och kraftverk i Mörrums- och Ronnebyån, Finsjöbolaget med kraftverk i Emån och Sydsvenska Kraft AB i Lagan fanns. Efter fusion 1906 i Sydkraft, i dag Eon, bar Malmö, Helsingborg, Landskrona, Lund, Halmstad och Oskarshamn ansvaret. Utan samverkan hade elen dröjt.

På 1900-talet blev Sydsverige även ett kommersiellt begrepp. Företagens organisation har byggts på denna näringsgeografi. Nu väntar en annan fusion. Kvalificerad vård, universitet, moderna kommunikationer och ett internationellt starkare näringsliv klarar inte Blekinge och Småland utan samverkan med Region Skåne med drygt 1,2 miljoner invånare; åtta gånger fler än Blekinge. Kronoberg har 183 000.

Annons

Potentialen i Region Skåne är större; fler skattebetalare, bättre resultat, kostnadsökning 2010 på två procent mot Blekinges 4,6 och Kronobergs 3,4 talar tydligt. Alla landsting har negativa kapital; storleken bestäms av hur pensionsskulden bokförs. Utdebiteringen i Blekinge är 10,71, i Kronoberg 10,64 och i Skåne 10,39. I dag representerar västra Skåne den ekonomiska kraft som behövs i en Region Syd.

Uppenbarligen är politiker av skilda kulörer skrämda av den kvalificerade vårdens fram­tida behov. Efter Centerns värnande om åkrarna i Skåne hoppar man till, när partiet föreslår att ett universitetssjukhus mellan Malmö och Lund – på allra bästa åkermark (!) – ska ersätta de befintliga. Riktigt så enkelt är det nog inte.

Särskilt svår är situationen dock i Blekinge. Landstingets och vårdens ekonomi är usel men värre är att landstinget tappat förtroendet. De tre landstingsråden, två från S och ett från M beviljades inte ens ansvarsfrihet av fullmäktige, vars majoritet följde revisorernas avstyrkan. Värre är att de inte har vett att avgå; utebliven ansvarsfrihet kan jämföras med ett rött kort på fotbollsplanen! Kan någon tänka sig ett publikt företag med en ledning utan ansvarsfrihet? Och vilka vill träffa avtal med politiker utan ansvarsfrihet?

Kronobergs landsting har haft ekonomiska problem men anses ha tagit sig ur dem. Smålänningarnas prognoser har till skillnad från Blekinges visat sig hålla.

Sydsverige behöver röster som kan hävda våra intressen. Ledningen för en stor sydsvensk region talar med annan styrka än misslyckade landstingsråd. Tidigare var länsstyrelsen ett tungt organ. Landshövdingarna spelar inte längre samma roll.

Givetvis får en stor region med en demokratiskt vald ledning starkare legitimitet än en länsstyrelse ledd av någon som en regering antingen gärna vill ha eller kanske vill bli av med.

Sven Bergquist är fristående skribent. Han har varit ledarskribent i flera, liberala tidningar.

Mattias Karlsson
Sven Bergquist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons