Nyheter

”Die dummen Schweden”

Få ting vållar denna vinter värre ursinne bland vanligt folk än höga elpriser.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2011
Foto: 

Än värre blir väl upproret när gemene man får veta att skattebetalarnas eget företag, Vattenfall och särskilt dess tidigare vd Lars Josefsson samt Centerpartiet, som i regeringen ansvarar för bolaget, har huvudrollen i den destruktiva utvecklingen.

Näringsminister Maud Olofsson (C) lät honom fortsätta spendera elkonsumenters och skattebetalares pengar i Europa med resultat att Vattenfall nu tvingas göra nedskrivningar med 11 miljarder kronor efter misslyckade affärer i Benelux och Tyskland. Och den senaste ”surdegen”, köpet av Nuon i Holland, fortsätter jäsa. Där satsades cirka 100 miljarder – enligt alla skyhögt över bolagets värde. Nedskrivningar på 4,3 miljarder har skett. Kapitalavkastningen stannar på två procent; regeringen kräver 15 procent av Vattenfall.

Elkonsumenterna får betala höga elpriser för Vattenfalls eskapader medan Josefsson som tack för slöseriet beviljades en pension på 57 miljoner! Hans senaste motpart, vd:n i Nuon, Öystein Löseth, blev ny vd i Vattenfall! För att tvivel inte ska råda om fortsättningen utsågs Maud Olofssons tidigare statssekreterare, partisekreteraren i centern, Jöran Hägglund, till ny chef för Vattenfalls public affairs! Som lök på laxen blev gamle partiledaren Olof Johanssons son, Daniel, ny statssekreterare för energin hos Maud Olofsson; ”centermonarkin” fungerar som synes.

Statsministern gör nog klokt i att fundera över vilket energifögderi han vill försvara 2014. Avregleringen 1996 har inte gått hans väg. Att priset på vatten- och kärnkraftsel, utan kostnader för utsläppsrätter, ska bestämmas av vad el från kolkraft med kostnad för utsläppsrätter håller inte. Pengar flyttas från konsumenter och elkrävande industri till kraftindustrin. Det kan inte ha varit meningen.

Även skattehöjningarna har slagit fel. I dag betalar elanvändarna lika mycket i elskatter och avgifter som för elen cirka 40 miljarder per år. Från 1996 till 2006 tredubblade Göran Perssons regeringar elskatterna. Reinfeldt har inte avvikit från mönstret.

Vattenfall har en överlönsamhet i Norden. Bolaget suger ut sina kunder, kan man också säga. Lönsamheten har ökat 50 procent; trots att försäljningen 2010 endast steg 6 procent. På en såld krona i Norden har Vattenfall 37 öres marginal! Den dränks galant av Josefssons dåliga europeiska affärer. Fortum och Eon gör också grova vinster i Sverige. De ”skeppas” hem till Finland och Tyskland. ”Die dummen Schweden”, tänker man väl söder om Hamburg.

Var verkligen idén bakom avregleringen att elpriser och elskatter skulle höjas våldsamt, att marknaden skulle bli ett oligopol där tre aktörer dominerar och låter kapital försvinna ur landet? Antagligen inte, men så har skett.

Sven Bergquist är fristående skribent. Han har varit ledarskribent i flera liberala tidningar.

Mattias Karlsson
Sven Bergquist
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.