Annons
Nyheter

Räddarbacken från Malta

Riddarfalken från Malta är en av mina favoritfilmer. Film noir när den är som bäst. Svart som natten. En thriller som man aldrig vill ska ta slut.
Nyheter • Publicerad 10 september 2009
Foto: 
Foto: 

Räddarbacken från Malta blev hela Sveriges favoritspelare sedan hans spetsiga knäskål skickat in den boll som kan bli den som tar oss till VM.

Vi har haft tur de senaste dagarna, men visst – tur är något man förtjänar.

Annons

Nu var vi en knäskål från praktfiasko. En knäskål ifrån att skicka svensk fotboll in i ett svart mörker.

Explosion i Budapest. Sömpiller i Valletta. Chockartat. Segt. Ja till och med håglöst.

Det var så att man undrade om de gick på droger eller om sviterna från lördagens segerfest fortfarande satt i. Det tog 45 minuter innan vi fick se ett vettigt svenskt anfall – mot Malta.

Sällan har väl fallhöjden varit så hög som mellan insatserna mot Ungern och Malta.

Spelet mot Ungern det bästa jag sett ett svenskt landslag göra på år och dar. Våra blågula hjältar spelade som om de hört ihop sedan pojkåren. Fart och finess och ett fantastiskt sagoslut signerat den störste.

På onsdagen var samma manskap som främlingar för varandra. Det var ju så roligt med fotboll bara för några dagar sedan. Nu var glädjen borttappad på vägen till Medelhavsön. Jag vägrar tro att kunnandet plötsligt försvunnit. Däremot tror jag att matchen mot Ungern var i stort sett är det bästa som det här laget kan prestera. Vi måste prestera något liknande på Parken den 10 oktober, men framför allt måste vi vara närvarande.

Det kommer att smälla ordentligt i 90 minuter. Den matchen kan ta oss till VM och då kan vi inte förlita oss på en knäskål. Däremot får en dansk back gärna bjuda igen på Mikael Nilssons miss på Råsunda i våras.

På Vångavallen fick vi se några av våra framtida stjärnor. Hur många som tar sig hela vägen till A-landslaget kan vi bara gissa. Emir Bajrami är den ende som är självskriven. Övriga har mycket kvar att bevisa.

Det nya U21-landslaget var klart bättre än Bulgarien även om jag under matchens första 25 minuter undrade om jag fortfarande tittade på den sega tv-matchen från Valletta. Vi som hade så fina minnesbilder från sommarens EM-slutspel, fick nu se ett vilset blågult lag som inte riktigt kom upp i klass.

Jag tror på bättring i framtida kvalmatcher. Vi fick se lite av kunnandet i andra halvlek som var klart bättre.

Annons

Guillermo Molins hade två fina avslut som kunde resulterat. Andreas Landgren ett bra skott. Bulgarien skapade ingenting av värde och att laget trots allt fick ett mål med sig från Vångavallen skyller vi på ett tafatt försvar och osäkert målvaktsingripande.

Viktor Noring, yngst i truppen, kommer få minst en chans i det här EM-kvalet och jag tror han kommer ta den.

Jörgen Lennartsson är svår att inte tycka om. Häromdagen hyllade han Vångavallens C-plan och träningsfaliciteterna. Han är alltid välkommen tillbaka med sitt U21-landslag och då hoppas jag att fler än 1 673 personer är på plats.

Johan Silfversten Bergman
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons