Annons
Nyheter

Matchvinnaren lät vänstern tala

Fredrik Jensen lät vänstern tala. Passande med tanke på att det var 1 maj.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2011
Foto: Lars Dareberg

När Djurgården gästar Vångavallen finns det en TFF-spelare som är mer beredd än de övriga. Fredrik Jensen har gjort två mål i de tre senaste mötena med blåränderna i Trelleborg.

Fredrik Jensen älskar att möta Djurgården. Varken måltorka, hans ihärdiga hostproblem eller veckans febrighet stoppade honom.

Annons

Det var upp till kamp för Jensens del och han anförde laget till årets första hemmaseger.

Hans 1–0 var klockrent – med vänstern upp i närmsta kryss.

2–0 kom på ett friläge och var ett typiskt Jensen-mål, även om han inte brukar lirka in bollen förbi målvakten som han nu gjorde. Jensen använde åter vänsterfoten för att överlista Djurgårdens Pa Dembo Touray.

Målen kom med två minuters mellanrum vilket är otroligt i sig. Dessutom hade Jensen ännu ett klockrent läge mellan de två målen, ett läge som till och med var bättre än de övriga. Men Tourays räddning var vass.

Under de två minuterna, 46.49 till 48.56, hände mer än under de första 45.

Ett märkbart tamt och passivt TFF gav Djurgården möjlighet att ta hand om matchen. Men stockolmarna är i total avsaknad av självförtroende och lyckades aldrig utnyttja att hemmalaget underpresterade. Kennedy Igboananike var närmast, men Viktor Noring, Ibrahim Koroma och Norings högerstolpe var i vägen.

Samtidigt ger en uppställning med defensivt inriktade kantmittfältare signaler om försiktighet.

Tom Prahl hade manat mannarna att söka längre bollar i och med att planen inte är hundraprocentig (planskötarna fick ändå mycket beröm av Prahl). Men de långa bollarna blev för många och därtill var det alldeles för låg fart på de korta passningarna.

1–0 var frukten av ett snabbt passningsspel mellan Joakim Nilsson, Marcus Pode och Fredrik Jensen. En glimt av vad TFF kan prestera när spelet flyet. Målet var avgörande för de tre poängen. Ett Djurgården i kris blev med ens än mer oorganiserat vilket TFF skickligt utnyttjade med två mål till i rask takt.

Mattias Adelstam ersatte sjuke Jonathan Asp till andra halvlek och förändringen blev en vitamininjektion. Framför allt blev det fart på Marcus Pode och Fredrik Jensen, duon som med hjälp av offensivt understöd släppte loss ordentlig.

Annons

Pode ska göra poäng. Nu blev det en assist och ett mål vilket ger fyra poäng på sex matcher. Prahl har pratat om en produktion på 15 mål och assist för att Pode ska axla Andreas Drugges mantel. Podes produktionstakt är just nu över Prahls förväntningar. Å andra sidan har Pode missat två matcher på grund av skada och han har i veckan åter haft problem med baksidan av låren.

Så även om Pode kanske kommer att leverera de 15 poängen den här säsongen, så finns det risk att det kommer perioder då han inte kan spela alls.

TFF:s skadeproblem fortsätter och där ligger största förklaringen till att laget finns på tabellens undre halva. Efter den poänglösa inledningen har sju poäng på tre matcher plockats. Det vittnar om styrka. Starkt även att laget lyckades klara av att hantera alla backskador i ett så utsatt läge som man nu var i inför matchen mot Djurgården.

Det är lätt att kritisera laget för insatsen i första halvlek. Det är lätt att kritisera laget för att man var nära att tappa 3–0 till en tung poängförlust.

Men mot Djurgården var inget annat än seger viktigt. En kvarts briljans räckte för att vinna om inte den sista striden, så åtminstone en viktig strid.

Det trista för TFF:s del – och för Fredrik Jensen – är ju att man inte ställs mot Djurgården hemma i varje match.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons