Zlatan om uppväxten med bråk, slag och svek

Bråk med tränare, slagsmål med lagkamrater, svek, stryk med en köksslev och mängder med avslöjanden om det fula spelet bakom världsfotbollens kulisser. Det skriver Zlatan om i sin bok "Jag är Zlatan Ibrahimovic".
Sport • Publicerad 9 november 2011
Zlatan Ibrahimovic.
Zlatan Ibrahimovic.Foto: 

Ändå är det hans uppväxt under knappa förhållanden som berör mest i "Jag är Zlatan Ibrahimovic".

– Det var tufft, säger Zlatan.

Ett tomt kylskåp. En mage som skriker efter mat. En splittrad familj. En hårt arbetande och stressad mamma som sliter för att få pengarna att räcka till och inte drar sig för att klappa till barnen med en slev emellanåt. En närvarande men ändå frånvarande pappa, sargad av det pågående kriget på Balkan där hans släktingar drivits på flykt.

Möten med socialtjänstens utredare, lärare, rektorer.

Oro. Otrygghet.

Vardag för pojken Zlatan.

I självbiografin, skriven tillsammans med författaren David Lagercrantz, berättar mannen Zlatan ingående och detaljerat om sin trassliga år som barn och tonåring. År som formade honom till den han är.

– Hur det var när jag växte upp, hur miljön var... det är det viktigaste i boken. Inte det som hänt på sista tiden. Vad som hänt de senaste åren vet alla om, förutom detaljerna.

– Det är kanske inte mitt budskap till alla ungdomar, men man kan lyckas även om man inte är som alla andra. Det är viktigt.

I ett kapitel återger han hur hans mamma slår honom med en slev så att den går sönder och att han som straff får gå och köpa en ny.

– Men det var omtanke också. Fast på ett annat sätt. Det är viktigt att man förstår det. Man behöver inte visa att man älskar någon bara genom att säga det, liksom.

Ingen ville någon illa

Boken är Zlatan Ibrahimovics sanning nedtecknad på 422 sidor.

– Det är inte det att jag skvallrar utan mer att jag ger min bild. Det är främst till mina svenska supportrar för att de ska få min version.

– Det har varit många storys som inte är sanna, säger han.

Den svåra uppväxten är inte allt i boken, det går också att läsa bland annat om hans syn på storbråket med Barcelonas tränare Pep Guardiola.

När det var som värst i Barcelona funderade Zlatan Ibrahimovic på att sluta spela: "Jag skrek: Du har inga pungkulor", berättar Ibrahimovic i boken. Guardiola vill själv inte kommentera innehållet, men Barcelonas vice ordförande Carles Villarubi har till spansk radio sagt att "Ibrahimovic hotade med att slå Guardiola framför pressen".

I boken kan man också läsa om hur Ibrahimovic knäckte ett revben när han slogs med lagkamraten Oguchi Onyewu på Milans träning för ett år sedan. Ibrahimovic ska även tidigare ha slagits med lagkamrater i Ajax, Juventus och Inter.

Finns det några händelser eller upplevelser som du valt att inte berätta om?

– Nej, jag tror jag fått med allt runt mig. Den väg jag tagit är beskriven hundraprocentigt.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.