Annons

Zlatan och Linderoth får speltid

Råsunda får se Zlatan Ibrahimovic på planen mot Ukraina. Tobias Linderoth får också nyttiga minuter. Men Fredrik Ljungberg lär inte ta några risker inför EM. "Det finns risk att jag slår upp skadan", säger han.
Sport • Publicerad 31 maj 2008
Tobias Linderoth (t.v.) och Zlatan Ibrahimovic (t.h.) spelar mot Ukraina. Fredrik Ljungberg (mitten) lär dock inte synas på plan. Bilder: Scanpix
Tobias Linderoth (t.v.) och Zlatan Ibrahimovic (t.h.) spelar mot Ukraina. Fredrik Ljungberg (mitten) lär dock inte synas på plan. Bilder: ScanpixFoto: 

Ljungberg har inte spelat en matchminut fotboll sedan hans överkropp användes som en dörrmatta av en Newcastlespelare i West Hams ligamatch på Upton Park.

Det var den 26 april.

Annons

30 maj och han sitter på podiet i presskonferensrummet i Råsundastadions inre och pratar för femtioelfte gången om smärtor i någon del i den 31-åriga kroppen.

Revbensskadan är så gott som läkt. Men inte helt.

Därför har han undvikit att gå in i närkamper på träningarna under lägren i Stenungsund och Stockholm.

Men det går inte att skydda sig mot allt och allaDet blev han varse häromdagen när en kompis han inte sett på ett tag öppnade stora famnen.

- Jag fick en rejäl björnkram av en kompis och det kanske inte var så smart. Men det var ett bra test i alla fall.

Smärtan var inte värre än att den snabbt gick över. Och i EM-premiären mot Grekland på Wals-Siezenheim i Salzburg den 10 juni ska han kunna ge järnet.

Ljungberg ser det inte som någon större sak att gå direkt in ett EM-slutspel utan att ha spelat en hel match på sju veckor.

- Jag har spelat några år på den här nivån och det ska inte vara några problem. Det enda jag missat är två ligamatcher och två veckors träning. Det kan nästan vara positivt eftersom det förhoppningsvis gör att jag kommer fräschare till EM.

- Jag tränar för fullt och nu väntar jag bara på att det stora ska dra igång, säger han.Debatten om huruvida en lagkapten i landslaget är svår att plocka bort ut laget brusade upp efter landskampen mot Slovenien och fick förbundskaptenen Lars Lagerbäck att tända till mot några reportrar.

Ljungberg följde diskussionen i tidningarna. Hans syn på det hela:

Annons

- Vad ska man säga? Man är väl kapten för att man har en viss status i laget.

Alla ska ha sin chans att spela, sedan finns det spelare i laget som har större chans att spela än andra. Det vet ni, det vet jag... det är så det fungerar.

Känner du dig given om du är helt frisk?

- Det är ingen som ska känna sig given, men det är klart... jag har varit ordinarie i tio år. Spelar jag bra fotboll så spelar jag.

Ukraina lämnar stjärnor som Andrej Sjevtjenko och Andrej Voronin hemma och frågan är om landslaget får det tuffa test som man hoppats på inför resan till lägret i Lugano.

- Det viktigaste är att få gå ut och spela en match, slippa skador och se till så att vissa bitar i vårt spel sitter när vi kommer till mästerskapet. Vad de ställer upp med för lag lär vi oss inget av. Jag tror att alla spelare just nu längtar till mästerskapet, säger Ljungberg.Skadeläget i EM-truppen blir lindrigare för varje dag. Förbundskapten Lars Lagerbäck ger både Zlatan Ibrahimovic och Tobias Linderoth speltid på söndagseftermiddagen. För Zlatan blir det årets första landskamp.

Och anfallaren Markus Rosenbergs knäskada hinner troligen läka till nästa vecka.

- Markus har maxbelastat i löpningarna. Han känner lite när han belastar i viss vinkel av knäet, säger Lagerbäck.

Henrik Skiöld/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons