Annons

Zanotti om pressen som elitserietränare

Ena dagen skitrolig. Andra dagen skitjobbig. Så beskriver Johan Zanotti tillvaron som elitserietränare. Uppkomlingen som tog över nykomlingen IFK Trelleborg talar ut om pressen att hela tiden nå resultat.
Sport • Publicerad 25 november 2006
Johan Zanotti är färsk i topphandbollen. 35-åringen har nio matcher bakom sig som elitserietränare och har redan upplevt pressen att nå resultat. @08 Bildbyline:Arkivbild: Tomas Nyberg
Johan Zanotti är färsk i topphandbollen. 35-åringen har nio matcher bakom sig som elitserietränare och har redan upplevt pressen att nå resultat. @08 Bildbyline:Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Oprövade Johan Zanotti tog över ett framgångsrikt lag. IFK Trelleborg hade gått som en raket – från division två till elitserien på drygt ett år.

Uppdrag: Ta laget till en slutspelsplats.

Annons

– Tränar man ett lag i division ett så handlar det om att utveckla spelare. I elitserien är det resultaten som räknas. Det kvittar om du har tio hedersamma förluster, men har du vunnit fem av tio och spelat skitdålig handboll så kommer man undan. Det jag kan sakna är lugnet att kunna jobba med att utveckla spelarna under en längre tid.

Johan började sin tränarkarriär i Kävlinge. Efter två framgångsrika år i Skånela, som han förde upp från tvåan till toppen av ettan, återvände han i somras till Skåne. Steget från ettan till elitserien har varit stort.

– Oh ja! Media och pressen som man har på sig, det är jätteskillnad. I ettan är det mycket av en skyddad verkstaden, det är det definitivt inte i elitserien. Folk läser om en och man är mer utsatt, är mer i centrum. Gör man något bra så syns det, men gör man något dåligt så syns det också. Så är det.

Men Johan Zanotti ifrågasattes redan före säsongsstart. Det handlade om att han var alltför orutinerad för att axla uppgiften att ta hand om ett elitserielag med höga ambitioner.

– Jag berör väl folk på olika sätt och folk viskar väl fortfarande. Men så blir det när man ska ta över ett framgångsrikt lag som haft en framgångsrik tränare. När han inte är kvar så är det klart att det viskas, men man kan inte bara ha vänner.

– Jag är jättefärsk i elithandbollen och ser detta som en utmaning. Det är en härlig upplevelse att träna ett elitserielag, det är vad man strävat efter. Att få ställas mot några av Sveriges största profiltränare som Gunnar Blombäck och Staffan Olsson är en stor grej för mig. Det visar på att man har lyckats och som person så njuter jag av det. Efter IFK:s andra elitseriematch – mot Ystads IF– njöt han dock inte. Johan Zanotti hamnade i centrum då hans ordval i en direktsänd tv-intervju och på presskonferensen ledde till massiv kritik.

– Det var en tung period som var oerhört jobbig. Jag pratade ut med tränarkollegor och jag lärde mig också mycket av det som hände. En tung lärdom som jag haft mycket nytta av.

Vad lärde du dig?

– Att det är en enorm skillnad på att säga pissepass i tidningen och att säga pissepass i tv. Numera är jag mycket mer försiktig med vad jag säger. Är jag förbannad så tar jag inte intervjuerna efter en match, jag måste känna att jag är i balans. Efter Guif-matchen så pratade jag inte med media utan Lars (Norgren) fick ta det den gången. Jakten på framgång innebär att Johan Zanottis känslor åkt berg-och-dalbana under och efter hans livs nio första elitseriematcher som tränare.

På frågan hur livet som elittränare är, svarar han:

Annons

– Upp och ner, hit och dit, ris och ros. Ena dagen är det jäkligt roligt, andra dagar jäkligt jobbigt.

När är det jobbigt?

– När vi inte vinner. Det är inte alltid ett så glamouröst liv. Jag är inte så rutinerad att jag kan skaka av mig en förlust och åka hem och äta en god middag. Men det tror jag man lär sig hantera.

– Förlusten mot YIF har jag inte kommit över än. Bland annat på grund av att jag ofta blir påmind om den. Men jag tänker även på de bra stunder vi har haft. Det var en fantastisk känsla att vinna borta mot Lindesberg och likadant med första poängen borta mot Alingsås.

Det är där, när poängen skördas, som belöningen kommer.

– Glädjemomenten är fortfarande starkare och det är därför man håller på. Det handlar om strävan efter dessa stunder av total lycka.

Är du nöjd med resultaten?

– Med sex poäng efter nio omgångar? Både ja och nej. Nöjd är jag väl inte, men jag kan känna att vi har gjort vissa saker rätt. Samtidigt, när man känner att vi varit på rätt väg så har man fått en snyting – som mot RIK senast. I dag har IFK Trelleborg chans att komma på rätt spår igen. Kamratmöte med Ystad väntar. IFK Ystad gjorde sig i förra veckan av med Basti Rasmussen, något som Johan Zanotti tycker är "förbannat tråkigt".

– En profil i svensk handboll, en ikon. Klubben fattade sitt beslut och det visar att alla tränare kan få sparken.

Inom elithandbollen är det sällsynt med sparkade tränare, åtminstone jämfört med fotboll och ishockey. Men Johan Zanotti tror att fenomenet kommer bli vanligare i handbollen framöver.

Annons

– Ekonomin spelar en allt större roll och resultaten blir viktigare. Fler kommer få sparken i framtiden. I Sverige har vi fortfarande ett socialt tänkande, men det är en lättare lösning att byta tränare än spelartrupp. Ska man göra något snabbt har man kanske inte råd att vara långsiktig.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons