Annons

World Cup viktigt träninsgspass

I Sverige igen efter drygt två veckors hårdträning med landslaget i Sydafrika gör Mattias Ohlin årsdebut i tävlingssammanhang. Det sker i dag när World Cup avgörs i Stockholm.
Sport • Publicerad 13 januari 2004
BILD: CLAES NYBERG
BILD: CLAES NYBERGFoto: 

- Jag är så nedtränad att jag inte kan jämföra mig med de andra. Det viktigaste är att jag får in tävlingskänslan, säger Mattias från hotellrummet i Stockholm. I Sydafrika lades den sista pusselbiten i grundträningen. Den första veckan handlade det om längdträning, Mattias avverkade 6 500 till 7 500 meter under varje träningspass och de flesta dagarna bestod träningen av två sådana pass. TSS-tränaren Sven-Bertil Mattsson vittnar om att han aldrig sett Mattias så seg. - Det stämmer. De senaste dagarna har jag varit väldigt seg. Jag kanske gick på för hårt i början och det fick jag betala för mot slutet. Det är bara jag som kan hålla tillbaka mig och jag brukar vara ambitiös? - Den sista veckan har vi ägnat åt fartträning och jag kände att jag aldrig kom upp i tävlingsfart. Jag måste vila kroppen för att den ska kunna ta till sig explosivitetsträningen, men det kommer. I 25-gradig värme och strålande sol tränade landslaget under fem till sex timmar varje dag. Platsen var Pretoria och Sydafrikas OS-center på 1 600 meters höjd. En och annan utflykt blev det, bland annat åkte landslaget på en safari. - Vi fick se lejon, tigrar, zebror och andra djur. Vi fick till och med klappa lejonungar, men även om de var tama så visste man inte var man hade dem. Hur som helst var det kul att få se djuren på nära håll, berättar Mattias. Perfekt miljö, bra boende och god mat. Men magsjuka florerade bland svenskarna. - Jag och Lars Frölander, som jag bodde med, åkte på magsjuka på självaste nyårsafton. Som väl var gick det över snabbt. En del av lägret bestod av att landslagsledningen diskuterade varje aktivs säsongsprogram. Mattias känner att han fick gehör för sin uppladdning. - Vi hade ett bra snack och de tyckte att planeringen såg bra ut. Är det något jag behöver, exempelvis rådgivning eller en sparringpartner, så får jag uppbackning. De tyckte om att jag har så många 50-meterstävlingar inplanerade och de sa att det var bra att jag tagit ett kliv i ambitionsnivån; att jag ska komma ner på bra tider på 100 frisim och att jag inte bara satsar på en lagkappsplats till OS utan även en individuell plats. Mattias Ohlin deltar på fyra distanser i Stockholm - 100 frisim och 100 ryggsim på tisdagen och 200 frisim och 50 ryggsim på onsdagen. - Det brukar vara tufft att ta sig till final, och även om jag inte vet vilka jag tävlar mot så får jag ta varje lopp som viktig träning. Till exempel ska jag försöka hålla hög fart under de första 50 meterna på 100 meter frisim och se hur länge jag orkar. Nu är det finslipning som gäller där jag ska öva upp tävlingsfarten.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons