Annons

Winqvist tror att matchfixning förekommer

Nya uppgifter om att superettanlag ska ha varit inblandade i matchfixning förvånar inte TFF:s tränare Patrick Winqvist.
– Jag har inga bevis men tillhör inte kategorin som tror att allt är frid och fröjd, säger han.
Fotboll • Publicerad 31 oktober 2017 • Uppdaterad 1 november 2017

Göteborgs-Posten gick på måndagen ut med uppgifter om att polisen och Svenska Fotbollförbundet utreder ”tre, fyra” klubbar i division ett och superettan för matchfixning. Det ska i de aktuella fallen ha varit fråga om att lag fixat sina egna matcher, det vill säga förlorat med flit.

TFF:s tränare Patrick Winqvist.
TFF:s tränare Patrick Winqvist.Foto: Bosse Nilsson

Vilka lag det rör sig om är inte känt men Dalkurds tränare Andreas Brännström har öppet anklagat Syrianska, som spelat i superettan den här säsongen, för att vara ett av de lag som utreds (se artikel nedan).

Annons

Under de senaste åren har just Syrianska får se sina matcher stoppade från spel av flera olika spelbolag vid flera tillfällen men även spelare i andra lag, som Landskrona, Assyriska och AFC Eskilstuna, har varit föremål för utredning. Detta enligt avslöjanden i DN och SVT. Tidigare i år stoppades också spel på superettanmatchen mellan Norrby och Dalkurd. Den matchen utreds fortfarande.

”Under min tid i Malmö FF så förekom det att spelarna spelade på sina egna matcher, men på att vi skulle vinna. Då fick vi ta ett snack med våra spelare internt och förklara att det inte var okej.”

TFF:s tränare Patrick Winqvist säger att han själv inte har några bevis för matchfixning och att han inte heller kan peka på specifika lag eller matcher som där han tyckt att något känts skumt, men han säger samtidigt att han inte tillhör kategorin som ”tror att allt är frid och fröjd”.

– Om man tror att Sverige är ett ärligt land där ingen korruption förekommer så tycker jag att man är naiv. Och det är lika inom fotbollen. Om man inte tror att spelare kan vara sig själv närmst, att tränare är sig själv närmst eller att inte brottssyndikat kan styra elitfotbollen så kan man inte förstå eller se hur världen ser ut runtomkring oss.

– Och det är klart att vissa saker som sker under matcherna är av den karaktären att man undrar, är det så här dåligt? Då kan man inte peka ut något mönster i det men hade jag suttit med den arbetsuppgiften så hade jag ju studerat det närmare, säger Winqvist.

Har du varit med om att personer med avsikter som du uppfattat som oärliga har närmat sig dig själv eller spelare?

– Nej, men när jag jobbade med U21-lag både i Malmö FF och i Brommapojkarna så blev man ibland uppringd av folk som inte ville presentera sig som ville veta vilket lag vi skulle ställa upp med. För den med insyn i hur lagen ställer upp så kan det vara ganska lätt att upptäcka när den som satt oddsen på en match råkat göra lite fel. Men vid sådana tillfällen har jag valt att inte svara för vi har varit ganska klara med att vi inte vill ha med folk att göra som tar kontakt av sådana här anledningar.

Patrick Winqvist anser att det största problemet är att det över huvud taget går att spela på matcherna och då framför allt på ungdomsmatcher.

– Under min tid i Malmö FF så förekom det att spelarna spelade på sina egna matcher, men på att vi skulle vinna. Då fick vi ta ett snack med våra spelare internt och förklara att det inte var okej.

Varför är det inte okej att spela på att laget ska vinna?

– Jo, men vad händer om laget inte vinner, en match som är väldigt jämn till exempel? Ska någon i laget ta skulden för att någon annan har förlorat väldigt stora pengar? Det kommer ingen lagsammanhållning ut av det. Sedan har du ju många elitspelare idag som har spelskulder och vissa har gått ut och erkänt att de har en stor problematik med sitt spelande. Du ser väl sambandet där?

Annons

Enligt Patrick Winqvist gäller det för alla klubbar att börja med att sopa framför egen dörr.

– Det är det vi kan göra. Och du vet ju vilka spelare vi har tagit in till TFF, vilken typ av spelare vi värderar högt.

Jonas HarryssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons