Annons

VM-silver till Pietilä-Holmner

Regerande världsmästarinnan i storslalom, Anja Pärson, körde ur i hemma-VM i Åre. Men en annan svenska, Maria Pietilä-Holmner, skrällde med att ta silver.
Sport • Publicerad 13 februari 2007

Österrikes guldtorka tog slut – Nicole Hosp vann tisdagskvällens tävling.

20-åriga Maria Pietilä-Holmner från Umeå hade inför VM en femte plats, från Aspen i november, som bästa världscupresultat i storslalom. På träningen inför VM hittade hon bit efter bit för att kunna åka riktigt fort och på måndagen sade hon att alla bitar var på plats.

Annons

Det visade hon i tisdagskvällens elljustävling.

Hon låg på sjätte plats efter det första åket och i det andra körde hon tufft, men samtidigt så mjukt och följsamt som det behövdes för att få farten med sig i Gästrappet.

– Det känns helt otroligt. Det kändes inte som något superduperåk utan det var bara full gas hela vägen, säger Pietilä-Holmner till SVT.

– Jag tog en rövare – och det gick hem. Det kändes inte som om det gick tillräckligt fort och jag försökte på slutet att lägga in en växel till. Det flöt bara på.

Svenskan var 85 hundradelar efter Hosp i mål. Italienskan Denise Karbon tog bronset, 97 hundradelar efter Hosp.

Anja Pärson, på sjunde plats efter första åket, körde ur i det andra. Vid den första mellantiden hade hon ökat försprånget, men strax därefter, i en högersväng, lade hon in sig för mycket i svängen och kanade ur.

Anna Ottosson, fyra efter första åket, tappade sitt försprång i den nedre delen av backen och slutade sjua. OS-bronsmedaljören i fjol fick ingen storslalommedalj i sitt sista mästerskap. 30-åringen från Östersund slutar efter säsongen.

Årekvällen bjöd på fortsatt kylslaget väder med temperaturer mellan -15 och -20 grader. Gästrappet, där damerna körde storslalomtävlingen i elljus, bjöd på kall och aggressiv snö, som inte var så lättåkt som det såg ut. Visst, underlaget höll bra och det blev inte särskilt slagigt.

– Men man var tvungen att vara snäll på snön och gå rent in i svängen, säger Anna Ottosson.

– Hamnade man för mycket bak på skidorna så började det att slå under skidorna. (TT)

Ingela Ahlberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons