Annons

VM-debut belöning för Glenn

Efter att tillhört topp-10 i Sverige i många år bestämde sig Glenn Linsjö för att ge sig själv en chans att bli en riktigt bra bågskytt. Tre år senare är han Sverigeetta och klar för sitt första VM.
Sport • Publicerad 21 februari 2005
Glenn Linsjö har skjutit i nära tre decennier men det är inte förrän det senaste året det lossnat på allvar. "Jag har aldrig känt mig så stabil i psyke och kropp som nu", säger han. I påsk är det VM. Bild: Tomas Nyberg
Glenn Linsjö har skjutit i nära tre decennier men det är inte förrän det senaste året det lossnat på allvar. "Jag har aldrig känt mig så stabil i psyke och kropp som nu", säger han. I påsk är det VM. Bild: Tomas NybergFoto: 
Glenn Linsjö är rankad etta i Sverige och regerande svensk mästare. Bild: Tomas Nyberg
Glenn Linsjö är rankad etta i Sverige och regerande svensk mästare. Bild: Tomas NybergFoto: 

För att få skjuta i inne-VM i danska Ålborg i påsk har bågskytteförbundet krävt fyra serier över 581 poäng i nationella eller internationella tävlingar.

Trelleborgs Bågskytteklubbs Glenn Linsjö har klarat den kvalgränsen vid åtta tillfällen den här inomhussäsongen.

Annons

– Det har gått bra och jag ser VM som en belöning för en bra inomhussäsong, säger han.

Glenn har skjutit sedan 1976 men det är alltså nu, nästan 30 år senare, som han gjort de riktigt vassa resultaten till en vana.

– Jag hade skjutit bra i många år och legat bland de tio bästa i Sverige i tio år. Men för tre år sedan bestämde jag mig för att satsa så mycket jag kunde. Jag hade inga mål som OS eller VM men jag ville veta hur bra jag kunde bli.

Svaret på den frågan har han inte fått fullt ut än men sedan han tog det där beslutet för tre år sedan har han utvecklats konstant. Förra året tog han sitt första SM-tecken, är rankad etta i landet och nu väntar VM.

– Jag sköt de poängen jag skjuter nu tidigare också men inte lika ofta. Min lägsta nivå har höjts. Numer tränar han i stort sett varje dag, berättar han.

– Det finns nåt som heter muskelminne. Om man gör vissa rörelser tillräckligt ofta så kommer musklerna ihåg det. Det gäller att nöta in det. Det kan låta lite tråkigt men mig passar det. Jag är lite tjurskallig och passar inte i lagidrott. Men det är klart, alla träningspass är inte roliga, konstaterar Glenn Linsjö.

Vad han kan göra på VM vet han inte men man kan i alla fall konstatera att de 581 poäng som utgjorde svensk kvalgräns är lika med det resultat som i snitt har krävts för att ta sig vidare från inne-VM:s kvalomgång.

64 skyttar går vidare från kvalomgången och sedan är det man-mot-man och utslagning som gäller.

– Är man kvar så långt så kan allt hända. Jag har aldrig skjutit finalskjutning på den här nivån och det är många som har mycket rutin, vissa är till och med heltidsproffs, men det kan vara jobbigt för dem att möta någon de inte känner till, de har allt att förlora.

– Jag har aldrig känt mig så stabil i psyke och kropp som nu och det har ju poängen visat också. Tiden fram till VM kommer Glenn att tävla på som vanligt. I helgen var det DM i Skurup (se separat artikel) och nästa helg är det Vårpilen i Söderslättshallen. Sedan följer ytterligare tre tävlingar innan det är tid för VM.

Annons

– Jag fick tips från förbundskaptenen om att jag inte skulle tävla så mycket, för att vara hungrig på VM, men jag kommer inte att lyda. Om jag inte tävlar tror jag att jag kan känna mig osäker.

Bara en vecka efter VM är det inne-SM i Göteborg och sedan börjar utomhussäsongen.

Det största i år är ute-VM som avgörs under midsommarhelgen i Madrid.

Om man lyfter blicken ytterligare finns ett OS i Peking 2008. Men så långt fram ser helst inte Glenn Linsjö.

– Jag vill inte sätta upp sådana mål. Jag vill fortsätta att med att se hur bra jag kan bli. Skulle jag komma med till ett OS vore det världens grej, skulle jag inte komma med så finns det miljoner andra tävlingar.

Jonas Gustafsson

0410-545 29/0739-884578

jonas.gustafsson@allehandasyd.se

Fotnot. Med sig till VM kan Glenn Linsjö få klubbkamraten Magnus Carlsson. Carlsson, som tävlar i den tekniskt avancerade compoundklassen, behöver dock skjuta bra på ytterligare ett par tävlingar innan han har VM-biljetten.

– Magnus har goda möjligheter. Han är en av Sveriges fem bästa och skjuter bra för tillfället, säger Glenn Linsjö.

Annons

Glenn Linsjö

Född: 1963 i Trelleborg.

Meriter: SM-guld 2004, har också ett silver och ett brons från SM.

Personbästa inomhus: 587 poäng.

Bor: Vallby.

Arbetar: Servicetekniker på Maskingården i Svedala.

Familj: Sambon Karin och sonen Simon, 15.

Aktuell: Är uttagen till VM i bågskytte som går i Aalborg, Danmark, i påsk.

Bågskytte Trelleborg
Bågskytte Trel le borg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons