Annons

Vila och god mat nyckeln för Larsson

Lyssna till kroppen, ät gott och vila mycket. Svårare än så är inte Henrik Larssons råd för en lång fotbollskarriär. – Sedan är det mycket mentalt också. Om allting stämmer känner man inte efter så mycket, säger 36-åringen.
Sport • Publicerad 30 maj 2008
Henrik Larsson uppvaktas av sport reportrar. Bild: Scanpix
Henrik Larsson uppvaktas av sport reportrar. Bild: ScanpixFoto: 

Henrik Larsson, som fyller 37 i höst, blir den äldste svenska EM-spelaren hittills om han får speltid i Österrike och Schweiz.

Och speltid lär han få. Förbundskapten Lars Lagerbäck håller sin överraskningsvärvning högt, trots att det gått fjorton år sedan Larsson med sina dreadlocks gjorde mästerskapsdebut som inhoppare mot Kamerun i VM 1994.

Annons

– Ser man till det som han gör på de här träningarna i den här miljön, så verkar det inte som att åren har tärt någonting på honom, säger Lagerbäck.

– Jag tycker att han håller samma klass som han har gjort tidigare. EM blir Larssons sjätte stora mästerskap i karriären, en prestation som inte många kan att matcha. Det är inte utan att vissa höjer ett förvånat ögonbryn när Helsingborgsanfallaren ångar på i allsvenskan.

Själv tänker Larsson inte så mycket på det och har egentligen inte ändrat så mycket under årens lopp. Men tiden har lärt honom att lyssna på de små signalerna som kan komma från fotbollströtta ben.

– Är det något som jag känner ser jag till att det åtgärdas så fort som möjligt, säger han.

– Tidigare kanske man körde vidare och hoppades att det skulle gå över. Men när jag kom till Celtic lärde jag mig att ta hand om kroppen ordentligt.

Under tiden dessförinnan, under de fyra proffsåren i nederländska Feyenoord, var det lite si och så med den disciplinen. Varken småskador eller kosten var något han brydde sig särskilt mycket om. – Förhoppningsvis har man lärt sig under åren hur kroppen reagerar på saker och ting. Och märker man att man går upp för mycket på grund av det man äter så får man tänka om, säger Larsson.

– I Holland, där åt man väl mer än man spelade. Men sedan var man lite yngre på den tiden också, hade inte så mycket koll på det.

Däremot har han inga speciella kostråd att dela med sig av. Att hålla rätt diet är en hel vetenskap i sig, men även där är Larssons råd enkla.

– Jag kan ju inte käka pizza fem dagar i veckan, eller kebabtallrik. Men det har jag väl aldrig gjort innan heller.

– Det gäller att äta gott. När man spelar mycket matcher kan man i princip äta vad som helst. (TT)

Jens Bornemann

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons