Annons

Viktor – nöjer sig inte

Isak-vibbar, sa Jens Sloth om känslan han hade där han satt på läktaren och såg Viktor Noring slå igenom för den stora fotbollspubliken.
Sport • Publicerad 2 april 2009
Foto: 

För oss som följt med var 18-åringens storspel i sin allsvenska debut ingen överraskning. Det var därför jag valde att tillbringa en dag med att punktmarkera honom.

Det var i torsdags. Då drömde han om att få spela premiären.

Annons

På lördagen fick han beskedet att han var Tom Prahls val. Då kunde han drömma om att göra bra ifrån sig.

Efter drömdebuten kan han sova gott framöver. Viktor Noring ägde Vångavallen. Friläge, kanonskott eller inlägg. Ingenting var för svårt för tonåringen.

På storbildsskärmen visades samtidigt bilder från David Stenmans allsvenska mardrömsdebut med fem insläppta mål för sitt Örgryte. Både Noring och Stenman i dagens rubriker i tidningarna. Men skillnaden kan knappast bli större.

Tom Prahl kallar Viktor för "man" för att han är just det. Vid sidan om planen är han mer mogen än sina jämnåriga. På planen är han som vilken allsvensk målvakt som helst.

Nej förresten. Det är just det han inte är.

Alla målvakter jag har träffat har alla haft något udda drag. Något som sticker ut.

Viktor Noring är vanlig. Det enda som gör honom ovanlig – och det är inte nog så viktig – är att han är så mogen och så bra så tidigt i sin karriär.

Jämförelsen med Andreas Isaksson går inte att undvika. Det gjorde Jens Sloth på läktarplats. Själv gjorde jag det i lördagens artikel när jag lät Alf Westerberg – på TFF:s bänk då som nu – beskriva skillnaderna.

I går fick Tom Prahl ta sig an samma fråga för övriga media och det är antagligen inte sista gången.

Viktor Noring såg ut att trivas i rampljuset. Intervju i tv, radio och tidningar och ingen fråga var för svår. Till radioreportern sa han bland annat att han ville komma längre än vad Isaksson nått – snacka om ambitioner.

Annons

När jag pratade med Viktor på lördagen, efter att han fått beskedet, sa han sig vara glad över att få förtroendet. Och sedan la han till:

– Det är inte nu man slår av på takten.

Han kommer inte slå av på takten framöver heller. För en sak har jag lärt mig när det gäller Viktor Noring – det är att han inte nöjer sig.

Viktor betyder segrare och även om han är en vinnare så fick han nöja sig med en poäng.

"Nya" TFF har hög fallhöjd. Tom Prahl konstaterade själv efteråt att kraven från omgivningarna har ökat i takt med att de etablerade förvärven trillat in. Därför var det förvånansvärt att laget skapade så få chanser.

"Vår allra offensivaste uppställning med fyra forwards från start", sa Prahl. Men leveranserna från de bakre leden var för få och framför allt för svaga.

En sak är sig likt. I TFF-leden är det fortsatt glädje efter en allsvensk poäng – inte ilska över två förlorade. Tom Prahl har mycket kvar att jobba med.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons