Annons

Viktigare än någonsin att "Isak" hittar rätt

Sport • Publicerad 21 december 2007

@02 Anfang 4 rader:Sven-Göran Erikssons besked till Andreas Isaksson på torsdagen var det sista som vår landslagsmålvakt behövde. Snacka om hård julklapp. Nu måste "Isak" lämna Manchester City – och det omgående.

Av det jag sett i de senaste matcherna har "Isak" imponerat med tanke på den lilla speltid han har bakom sig. Men än återstår det en hel del matcher innan han är tillbaka i gammalt gott slag. Och det är just matcher som "Isak" behöver för att visa att han tillhör Europatoppen bland målvakter.

Annons

"Svennis" besked att Joe Hart kommer vara "förstaval under överskådlig framtid" är förvånande. Inte för att det satsas på en uttalad förstamålvakt, utan att det just är "Isak" som petas; särskilt då det i somras ansågs vara en fördel för honom att få en svensk tränare, dessutom med Hasse Backe som assisterande. Det känns säkert som ett dolkhugg i ryggen.

Jag vet inte vad som fått "Svennis" att välja U21-landslagsmannen Joe Hart framför "Isak", men jag är inte säker på att managern sett enbart på målvakternas kapacitet. I dagens fotboll finns mycket annat att ta hänsyn till. Här kan några av förklaringarna bakom "Svennis" val finnas:

"Svennis" har tidigare meddelat att Hart och Isaksson är jämbördiga. Bättre då att satsa på en mer utvecklingsbar 20-åring än en 26-åring

Klubben får mer betalt för den mer meriterade svensken än den unge Hart. "Isak" har dessutom högre lön. Det finns alltid anledning att hushålla med resurserna och en försäljning av "Isak" ger mer utrymme att värva de offensiva krafter som behövs till laget

Dagens City-trupp innehåller 16 icke-brittiska spelare. Även om fansen är glada över lagets framgångar så ser de, precis som alla andra supportrar, helst hemmaspelare i startelvan. "Svennis" val är således en flirt med de som stöttar laget, och även om "Isak" varit populär så handlar det om långsiktig marknadsföring.

Orsaken behöver således inte endast ligga i det rent spelmässiga, men "Svennis" skulle aldrig avslöja den verkliga anledningen till petningen. Inte nu.

Jag kan tänka mig att "Isak" varit ordentligt nere i skorna efter höstens bakslag med skador och petningar. Trots att han upprepat att "det är bara att köra på" så är det mentalt jobbigt att ideligen möta motgångar. Då är det också lätt att inte prata samma språk som sin manager, trots att de båda har svenska som modersmål.

Stanna kvar och kämpa för sin plats eller söka ny klubb? Den frågan är lätt besvarad. Efter torsdagens besked måste "Isak" lämna City.

Men Andreas Isaksson har två tunga år bakom sig och är inte direkt het på transfermarknaden. Turkiska Galatasaray uppges vara intresserat, men jag tror inte att det skulle vara rätt miljö. Det skulle betyda ännu ett nytt land, ännu ett nytt språk och knappast innebära det lugn som "Isak" så väl behöver.

En klubb som Arsenal skulle kunna göra ett riktigt fynd i Andreas Isaksson och Smygehamnssonen kan mycket väl konkurrera ut Manuel Almunia, men sannolikt hamnar "Isak" i en mindre klubb.

Annons

Till sommarens EM-slutspel behöver Sverige en målvakt som tillhör slutspelets allra bästa. Den enda som har kapacitet att lyckas med det är Andreas Isaksson, men då behöver han spela kontinuerligt under våren.

Det som är viktigare än någonsin för "Isak" är att han nu hittar rätt klubbadress. En miss till har han inte råd med.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons