Annons

Vikings sätter höga mål

I söndags avslutade Tif Vikings årets seriespel. Facit " en sjundeplats. Överraskande bra för nykomlingen i division två. Men det var nära laget lyckades knipa en kvalplats. För TA-sporten berättar klubbens ordförande och sportchef att division ett är målet. Det största hindret för att nå dit är som i så många andra fall " ekonomin.
Sport • Publicerad 1 mars 2005
Hans Dahlbom och Fredrik Jönsson, Tif Vikings ordförande och sportchef, är mycket nöjda med årets sportsliga framgång och båda ser ljust på ishockeyns framtid i Trelleborg. @08 Bildbyline:BILD: Claes Nyberg
Hans Dahlbom och Fredrik Jönsson, Tif Vikings ordförande och sportchef, är mycket nöjda med årets sportsliga framgång och båda ser ljust på ishockeyns framtid i Trelleborg. @08 Bildbyline:BILD: Claes NybergFoto: 

TA-sportens möte med ordföranden Hans Dahlbom och sportchefen Fredrik Jönsson sker dagarna före Tif Vikings sista match. Redan då stod det klart att Trelleborgs ishockeylag skulle nå en stabil mittenplats.

Samtalet handlade en hel del om vilka förutsättningar klubben har att bedriva sin verksamhet, men också att klubben har rest sig efter år av hårt arbete.

Annons

I Tif Vikings finns stort hopp om framtiden, men också en smula oro. En oro över att ekonomin ska sätta stopp för en fortsatt resa mot toppen.

Men låt oss börja med det som har varit. Årets säsong.

– Målet var att slippa kval nedåt. Med den starten vi fick ändrade vi målsättningen och stora delar av säsongen låg vi på kvalplats till ettan. Att vi inte klarade det handlar dels om sjukdomar och skador, men också det faktum att vi var nykomlingar. Vi saknade rutin, kunde inte spela på resultat under matcherna. Totalt sätt är vi väldigt nöjda med säsongen, säger Hans Dahlbom.

Fredrik Jönsson har som sportchef ansvar för senior- och juniorlag.

– Vi har några tunga år bakom oss och föreningen har jobbat mycket för att bli attraktiv, säger Fredrik och fortsätter:

– Jag tror inte det är något lag som har så många spelare i junioråldern i sin seniortrupp som vi har. Till nästa säsong får vi en bra trupp.

– Man ska tänka på att vi inte har särskilt långt ner till kval och i den här serien krävs det att man har en bred trupp. Under säsongen har vi försökt bredda med nya spelare och vid jul lyckades vi, men tyvärr har många varit sjuka eller skadade, säger Fredrik.

Ordförande Dahlbom berättar att klubben lagt ned mycket arbete på att skapa en god stämning i klubben och kring A-laget.

– Vi har fått in en vi-känsla i klubben och det gäller inte bara vårt representationslag, alla pratar om familjen Trelleborg Vikings.

En god anda i klubben är i sig inget konstigt med tanke på den vändning som hockeyklubben genomgått.

Annons

– Från att ha varit ändstationen i svensk ishockey har Trelleborg nu några lag bakom sig, säger Hans Dahlbom och ler nöjt.

Med årets framgång finns det goda förutsättningar för att nästa säsong ska bli ännu bättre. De många unga spelarna har fått mer erfarenhet och de småsaker som kanske var skillnaden till en kvalplats finns det goda möjligheter att rätta till. Målsättningen nästa säsong är att bli ett stabilt division två-lag, att etablera sig på den nivån.

Nyförvärv kommer det att bli.

– Till nästa säsong behöver vi två, tre toppspelare och tre, fyra talanger som kan utvecklas. Vi har inte ekonomin som gör att vi kan plocka sex toppspelare men jag tror att föreningen har ett bra rykte ute i landet. Vi ska inte vifta med några pengar, det finns andra saker. Vi har ändå hyfsat med publik här nere och det finns spelare som vill till oss, säger Fredrik Jönsson som vill ha spelare som är villiga att satsa.

– Det viktiga är att skaffa 22 spelare som samtliga har den rätta träningsviljan. Vi måste öka på träningsdosen, framför allt under försäsongen.

– Vi får gärna nosa på en kvalplats. Därmed inte sagt att vi vill gå upp, säger Hans Dahlbom.

Att inte vilja gå uppåt i seriesystemet kan tyckas märkligt. Men klubben måste vara redo och det är den inte. Två faktorer är avgörande: organisationen och den ekonomiska verkligheten.

De ansvariga i Tif Vikings är inte nöjda med sponsorstödet som minskat de senaste åren.

– Vi måste stärka upp på sponsorsidan om vi ska nå division ett och definitivt om vi ska spela kvar i ettan, säger Fredrik Jönsson.

– Men klimatet i Trelleborg är tufft Vi omsätter 1,8 miljoner kronor och det är absolut lägst i serien. I division ett finns klubbar som Borås och Skövde som omsätter mellan 15 och 20 miljoner. För vår del krävs nog att vi kommer upp i åtta eller nio miljoner för att bli ett stabilt lag i division ett. Vi måste anställa någon på heltid i form av en klubbdirektör.

Annons

Tidsperspektivet för att nå division ett " och skapa förutsättningar för att stanna kvar " är fem år. Men hur ska Tif Vikings lyckas nå 9 miljoner kronor i omsättning?

" Jag tror vi ska klara av det här inom fyra, fem år. Det svåra är att bygga upp en organisation, men det beror också på hur det går för näringslivet i kommunen. Förhoppningsvis klarar Trelleborg att driva runt storlag som TFF, Tif och kanske ett handbollslag. Samtidigt är det viktigt att inte spänna bågen för hårt, det är många klubbar som har gått på knäna. Jag tycker ändå att ettan är ett realistiskt mål för oss sett till Trelleborgs storlek, säger Fredrik Jönsson.

Klart är att klubben måste ha hjälp och de styrande i klubben vill ha hjälp av de styrande i kommunen.

Hans Dahlbom ser gärna att Trelleborg anammar modellen som finns i Malmö.

– En väldigt bra modell där klubbarna får bidrag av kommunen för att anställa folk med hänsyn till hur många aktiva det finns i föreningarna. Limhamn och Pantern har ett par anställda var tack vare kommunens pengar. Fredrik Jönsson instämmer.

– Vi måste skapa förutsättningar för en större organisation. Vi behöver anställa folk. Personligen önskar jag kommunen ställt upp för föreningslivet, framför allt är storklubbarna viktiga för att vi ska ha ett bra idrottsliv i Trelleborg. Jag vet att både TFF och Stavsten har liknande problem med sina organisationer " de skulle behöva mer folk.

– Idrotten är viktig för hela samhället och kommunen borde göra mer för att barnen ska röra sig mer. Jag tror inte att en modell som den i Malmö skulle vara en jättekostnad för kommunen sett till den totala budgeten, men för klubbarna är det stora utgifter. På sikt är det en stor kostnad för kommunen att inte främja idrotten.

Men varför är det då så viktigt att Trelleborg har ett ishockeylag i division ett?

– Ser vi på regionen Malmö och söderut så bör vi ha ett stabilt elitserielag, ett lag i allsvenskan och ett i division ett. Om Mif är elitserielaget, Panterna är i allsvenskan så är vi i division ett. Och under oss finns Lund och Limhamn. Så ser det ut, det är bara det att alla lag ska upp ett hack. Jag tror vi kan få draghjälp om Mif lyckas bli ett topplag i elitserien igen. I stället för att skicka spelare som inte platsar till Halmstad, Växjö och Mörrum så kan de få spela hos oss. Vi måste bygga upp relationen mellan klubbarna, klimatet mellan Malmö och oss kunde varit bättre.

Unga spelare under utveckling, nyförvärv som spetsar truppen, bättre ekonomiska villkor och en större organisation. Fyra förutsättningar för att Tif Vikings ska lyckas " just nu är bara den första uppfylld.

Annons

– Vi är väldigt positiva till utvecklingen för Tif Vikings. Vi är en av de hockeyklubbar i Skåne som går mest framåt. Med hjälp av olika instanser tror jag att vi ska lyckas med att nå utveckla klubben. Jag tycker ändå att kommunen verkar vara positiv till idrotten i stan, säger Fredrik Jönsson.

Martin Falkenby

0410-545 22/0739-884573

martin.falkenby@allehandasyd.se

ISHOCKEY TRELLEBORG
ISHOCKEY TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons