Victoria Joäng lämnar IFK

Till hösten börjar Victoria Joäng på friidrottsgymnasiet i Malmö. Då väljer friidrottstalangen också att byta klubb " från IFK Trelleborg till Malmö AI. "Med tanke på framtiden blir det här det bästa för mig, säger hon.
Sport • Publicerad 30 juli 2005

Härom året gick släggkasterskan Tracy Andersson till hårdsatsande Heleneholms IF. Nu väljer en av Trelleborgsfriidrottens största talanger ånyo att söka sig annorstädes.

" Mina föräldrar och jag har tagit beslutet tillsammans. Jag har haft mycket roligt i Trelleborg men var sak har sin tid, berättar Victoria Joäng som fyller 16 år i oktober. Fridrottstalangen har haft en minst sagt anmärkningsvärd karriär.

Först i maj 2004 började hon med friidrott. Ett år senare hade hon redan hunnit med ett USM-guld på 800 meter utomhus och ett USM-guld över 400 meter inomhus.

Dessutom nominerades hon till svenska landslagstruppen i mångkamp inför ungdoms-NM i juni i år.

Men efter mångkampstävlingarna i Lerum för knappt två månader sedan har hon inte kunnat tävla.

En inflammation i vänsterfoten har satt stopp.

Victoria Joäng går på behandling hos MAI:s läkare Ola Thorsson.

" Jag har fått tabletter av honom. Förhoppningsvis ska de hjälpa, säger hon.

Skadan kom förstås olyckligt, men indirekt bidrog den till att Victoria Joäng bestämde sig för att lämna Trelleborg för MAI.

" I Trelleborg fick jag ingen hjälp och inget stöd efter skadan. I MAI finns sjukgymnaster och läkare. Sådant är en viktig del av idrotten.

Victoria Joäng är klar för MAI från och med den 7 augusti. Men det är oklart när hon gör sin första tävling för sin nya klubb.

" Jag tar det lugnt nu. Det viktiga är att skadan läker, säger hon. IFK:s ordförande Greger Nyberg beklagar Victoria Joängs klubbyte.

" Det innebär självklart en förlust för oss. Men alternativet med studier vid friidrottsgymnasiet, tillgången till inomhusträning i Atleticum och kopplingen till MAI:s storklubbsresurser är svåra att matcha, säger Greger Nyberg i ett pressmeddelande.

Nyberg hyser dock gott hopp om fortsatta framgångar för klubben.

" Den trupp som representerade IFK vid Världsungdomsspelen hade stora framgångar och IFK:s damlag har visat sig konkurrenskraftiga även utan Victorias medverkan.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.