Annons

"Vi hoppas att Zlatan lyfter som lagkapten"

På måndagen samlades svenska fotbollslandslaget inför matchen mot Skottland på onsdag.
Sport • Publicerad 9 augusti 2010
Foto: 

I eftermiddags höll förbundskapten Erik Hamrén en presskonferens. Erik Hamrén hoppas på ett uppsving för Zlatan Ibrahimovic som lagkapten. Och lyfter Zlatan sig så lyfter hela laget sig. Logiken är glasklar. Zlatan får vara stjärnan.

Landslaget har samlats inför landskampen mot Skottland på onsdag. Förbundskaptenen Erik Hamrén berättade idag om sina långa samtal med Zlatan Ibrahimovic utan att avslöja några större detaljer.

Annons

Om Zlatan spelar från start återstår dock att se.

– Jag måste se hur hans kropp är, ni vet hur det är när man flyger mycket. Om jag fick välja så skulle jag gärna se honom spela i 90 minuter. Men han har varit i Asien i tio dagar. Vi får se vad vi kommer fram till, sade Erik Hamrén.

Varför han valt Zlatan som lagkapten utan att anfallaren deltagit på en träning ännu har Erik Hamrén ett enkelt svar på.

– I tid har jag pratat med Zlatan mer än någon annan spelare. Zlatan är en av världens bästa spelare. Vi får ut mer av honom när han känner det ansvaret, som ledare, säger Hamrén.

– Efter det vi pratat om räknar jag med att han lyfter de unga och lovande spelarna som vi har. Han är en spelare som de sett upp till, fortsätter han.

Det är tydligt att Hamrén vill kretsa laget kring Zlatan för om han mår bra och trivs i lagets sätt att spela så kommer det att påverka hela laget. Förbundskaptenen förnekar inte heller att han pratat om spelsätt med Zlatan.

– Det har inte påverkat mig alls. Nej, jag skämtar bara. Vi har inte pratat löpvägar men naturligtvis om andra saker som hur vi ska nå framgångar.

Även om de mest pratade om landslaget kom Barcelona på tal – eftersom Hamrén vill efterlikna deras spelsätt.

– Jag har fått mina idéer från Barcelona, de är bäst i världen. Vi har varit bäst i Norge och Danmark på de sakerna med de lag jag tränat. Min ambition är samma med landslaget även om det är svårare jämfört med ett klubblag.

Har de gett Zlatan några instruktioner om hur han ska vara som lagkapten?

Annons

– Oja, jag har haft synpunkter på hur jag vill att han ska vara. Han köpte det eftersom han är kapten. Låter löjligt kanske men det kändes som att jag har känt honom länge. Kan fortsättningen bli lika bra, så blir det halleluja.

Zlatan förväntas komma till Stockholm senare idag, men om han är med på dagens träning beror på i vilket skick han är efter sitt resande.

Skottland har drabbats av två skador inför matchen mot Sverige på onsdag. Målvakten David Marshall har skadat armbågen och mittfältaren Graham Dorrans har problem med en ljumske.

Dorrans ersätts inte, men Iain Turner, Everton, kommer in i stället för David Marshall.

Även mittfältaren Scott Brown är ett frågetecken inför matchen. Celtic-spelaren har problem med en fot.

Elisabeth Andersson
TT, Ninib Staifo
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons