"Vårt lag blev också drabbat"

Tif Vikings tränare Fredrik Hallberg riktade hård kritik mot domaren Micael Ekholm efter 1–1-matchen borta mot Vimmerby i onsdags. Vimmerbys lagledare Andreas Jalminger håller med men menar att hans lag drabbades lika hårt. "Inga kommentarer", säger domaren.
Sport • Publicerad 26 november 2004

Matchen mellan Vimmerby och Tif Vikings i Vimmerby i onsdags urartade tidigt och när det hela var över hade domaren Micael Ekholm dömt ut 187 utvisningsminuter! Dessa fördelades på 76 för Vimmerby och 111 för Vikings.

Vikings drabbades av/drog på sig 13 tvåminutare, tre stycken fem- plus tjugominutersutvisningar, vilket innebär att de aktuella spelarna inte får spela mer i matchen, och en tiominutersutvisning för protest mot domslut.

Vimmerby drabbades av/drog på sig åtta tvåminutersutvisningar, två fem plus tjugo och en tiominuters.

Så här sa Tif Vikings tränare Fredrik Hallberg till Allehanda efter matchen:

– Jag har hållit på med hockey i 30 år och jag har aldrig varit med om något liknande. Det tar emot att säga men domaren gjorde allt för att avgöra matchen i slutet. I stort sett hela sista perioden var vi en man mindre och de sista fyra minuterna spelade vi tre mot fem. Andreas Jalminger är lagledare i Vimmerby och han säger så här om domarinsatsen.

– Han (domaren) hade en väldigt dålig dag på jobbet. Han var väldigt ojämn. Ena stunden tog han ut för minsta petsak och nästa släppte han vad som helst. Men jag tycker att han var lika dålig åt båda hållen.

Andreas Jalminger tycker att Tif Vikings var det lag som blev drabbat i slutet av matchen men han tror att det kan vara resultatet av att domaren ville kompensera tidigare felbeslut.

– Det var en situation där Trelleborgsspelare slashade våran målvakt efter blockering som resulterade i att båda lagen drabbades lika hårt, vi fick ingen fördel. Han insåg nog att han gjorde ett misstag där, säger Jalminger.

Domaren Micael Ekholm ges möjlighet att ge sin syn på vad som hände på isen i onsdags, men avböjer.

– Inga kommentarer, säger han och hänvisar till ordföranden i smålands ishockeyförbunds funktionärskommitté, Roland Lundqvist. – Jag såg inte matchen själv, säger Lundqvist men han tror att en möjlig förklaring till att det blev så många utvisningar kan vara att Ekholm nyligen dömt i division ett och att det där är en annan – mindre tolerant – bedömningsnivå som gäller.

– Det blir en annan hockey i division två. Spelarna i division två är mindre tränade, är ojämnare, åker och hackar och slår lite mer och det skulle inte gå att ha samma nivå där som högre upp i seriesystemet, har man det kan det bli mycket utvisningar, säger Roland Lundqvist.

Värt att notera när det gäller utvisningarna i matchen Vimmerby–Vikings är att fem plus tjugo minuter inte är detsamma som ett matchstraff, som alltid följs av avstängning.

Matchen Vimmerby-Vikings kommer alltså inte få något efterspel och de tre spelare i Vikings som fick fem plus tjugo, André Sandberg, Robert Näslund och Pontus Mårtensson är alltså tillgängliga i hemmamatchen mot serieledarna Kristianstad på söndag.

Jonas Gustafsson

Fotnot. I gårdagens Allehanda gick det att läsa att Vimmerbys kvittering kom i slutet av matchen då Tif Vikings spelade tre mot fem. Det var dessvärre felaktigt. Kvitteringen kom i början av den tredje perioden.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.