Annons

Världspremiär när TFF mötte Halmstad

HBK-tränaren Janne Andersson var inte bara glad över 3– 0-segern mot TFF. Han fick även se en ny teknik göra sitt intåg i fotbollsvärlden. "GPS-tekniken är ett led i den individanpassade träningen", säger Janne Andersson.
Sport • Publicerad 27 februari 2006

När Halmstad och Trelleborg möttes på lördagen var det inte en vanlig träningsmatch. Det var också premiär för HBK:s nya tekniska system.

Samtliga tio utespelare var utrustade med GPS-sändare. Informationen samlades på söndagen in i en dator och nu arbetas det för fullt med utvärderingen.

Annons

– Vad jag vet var det första gången det användes i fotbollssammanhang. Det här är väldigt spännande, man spekulerar ju väldigt mycket i hur mycket spelarna springer. Det visade sig att Martin Fribrock löpte mest och att Tommy Jönsson var tvåa. Hade jag gissat hade jag haft Tommy sist och han var väldigt nöjd över att vara tvåa, säger Janne Andersson. Utrustningen kommer från Australien och Halmstadstränaren uppger att den kostat mellan 60 000 och 70 000 kronor.

Sändaren sitter högt upp på ryggen på spelarna och informationen är i stort sett obegränsad.

Puls, hur mycket spelarna springer och hur fort är några exempel.

– Detta är helt nytt och det är svårt att veta exakt vad man vill ha. Det här känns jättespännande och jag tror det triggar spelarna lite extra, det ökar medvetandegraden hos dem. Jag är också övertygad om att vi kommer ha stor glädje av det. Halmstads fystränare, Matiu Taingahue, ska under måndagen utvärdera informationen.

– Vi har ju särskilda målvaktstränare, men kanske är det också så att en ytterback behöver träna helt annorlunda än en mittback. Det här är ett led i den individanpassade träningen, säger Janne Andersson.

– Tekniken kan aldrig ta över känslan av själva spelet, men ju mer kunskap man får desto bättre.

Kommer ni använda er av detta även under seriematcher?

– Jag ser inget hinder till det. Vi har lagt fram en trevare men får se längre fram.

Du kan alltså vid varje given sekund se var spelarna befinner sig på planen, men aldrig få svar på om bollen var över mållinjen eller ej?

– Ja det är helt fantastiskt. Men det kommer väl det också, det har ju redan prövats i U19-VM.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons