"Världens största talang"

14-årige Stefan Nilsson, Trelleborgs Jaktskytteklubb, är uttagen till junior-VM i lerduvegrenen skeet. Sensationellt med tanke på att han har över fem år kvar som junior.
Sport • Publicerad 22 april 2005
Stefan Nilsson.
Stefan Nilsson.Foto: 
"Jag fattade det inte först, det tog tid. Men jag kommer nog att fatta mer när jag kommer ner dit", säger Stefan Nilsson om att ha blivit uttagen till JVM. Bild: Claes Nyberg
"Jag fattade det inte först, det tog tid. Men jag kommer nog att fatta mer när jag kommer ner dit", säger Stefan Nilsson om att ha blivit uttagen till JVM. Bild: Claes NybergFoto: 
Stefan Nilsson.
Stefan Nilsson.Foto: 

Att Stefan Nilsson är en talang utöver det vanliga har varit känt några år.

Men därifrån till att som 14-åring " fyller 15 i augusti " delta på JVM är steget ändå stort.

Sedan några dagar står det dock klart att Stefan tagit just det väldiga steget.

Förbundsledningen med sportchefen Linda Andersson i spetsen meddelade i veckan Stefan att han kunde börja förbereda sig inför JVM som avgörs i italienska Lonato den 24-31 maj.

– Jag fattade det inte först, det tog tid. Men jag kommer nog att fatta mer när jag kommer ner dit. Det ska bli roligt, säger Stefan.

Han hade inte vågat räkna med en plats i den tre skyttar stora svenska juniortruppen.

– Jag är i bra form men räknade ändå inte med det. Fyra tester, som skjutits de sensate veckorna, ligger till stor del till grund för VM-uttagningen. Stefan placerade sig tvåa totalt med 441 träffar av 500 möjliga.

De andra två VM-resenärerna är Nicklas Ringborg, som vann testtävlingarna med totalt 457 träffar, och Johannes Nordlund, som slutade fyra med 434. Såväl Ringborg som Nordlund är fem år äldre än Stefan Nilsson.

– När jag var tränare i Danmark skickade vi en 16-åring på VM och då var det en sensation. Men en 14 åring... det har jag aldrig varit med om, säger den svenske landslagstränaren Harry Hansen som i veckan gjorde ett av sina återkommande besök hos Trelleborgs Jaktskytteklubb vid Albäckstippen.

Han är riktigt imponerad av Stefan Nilsson.

– Jag har följt honom sedan han var tolv år, han var en halv meter kortare då, säger Harry som minns när han förstod att det var en skytt med det där lilla extra han hade att göra med.

– Det var en tävling i Köpenhamn med 5 000 kronor i förstapris. Sex skyttar var i final, Stefan var en av dem, och han gick in och sköt en toppenserie när det gällde som mest!

Efter det har Harry fått se fler exempel på Stefans förmåga att samla sig lite extra i avgörande moment.

– Ju mer det gäller desto bättre är han. Stefan berättar att han tränar mycket mentalt.

– Det handlar om att försöka lära sig att kontrollera nervositet och att om man bommar måste man direkt börja koncentrera sig på nästa duva, såna saker.

Innan VM hinner han med en annan stortävling, Världscupen i Suhl, Tyskland. Där tog han en meriterande tredjeplats förra året och med tanke på hans ständiga utveckling kan väl "allt" hända i år?

I JVM blir det däremot tuffare.

– På papperet ska jag inte ha en chans. Men har de bästa en dålig dag och jag en bra så... Jag åker ner och gör mitt bästa och tar det som en vanlig tävling.

– Man måste tänka på laget också. Om man skjuter dåligt går det inte bara att skita i det.

Hur det än går är den stora bedriften redan utförd: Att som 14-åring ta sig till ett mästerskap av JVM:s dignitet.

Men det kommer nog en tid när Stefan Nilsson slåss om medaljerna också, i alla fall om man får tro Harry Hansen:

– Jag har varit mycket på VM och OS och han är världens största talang. Det finns ingen gräns för hur bra han kan bli.

Jonas Gustafsson

Skytte Trelleborg
Skytte Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.