Vanligt med hot inom svensk fotboll
Nio av tio känner till någon kollega som hotats. Det visar en enkätundersökning som finansierats av Älska fotboll.
Ungefär 90 procent av de 108 tillfrågade domarna och ledarna säger att de känner till någon kollega som utsatts för hot. De flesta hoten levereras muntligt i samband med matcher men även skrämmande telefonsamtal och hot via nätforum och bloggar är vanligt.
– Vem vill ta med sig familjen när det finns en sådan kultur på läktaren? Sedan accepterar föreningar detta genom att spelarna går och tackar idioterna efter matchen, säger en elitdomare till Aftonbladet.
Hot har de senaste åren fått både Hammarbys ordförande Staffan Thorsell och tränaren Michael Borgqvist att hoppa av sin uppdrag. Under 2008 avgick AIK:s sportchef Ola Andersson och vd Charlie Granfelt efter hårda påtryckningar från supportrar.
De finns många fler kända fall, men mörkertalet verkar vara stort.
– Jag tror det kan finnas en viss rädsla. Många kan tro "det är bara jag som är drabbad". Andra är nog rädda att det ska hända mer om de pratar om det, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till Aftonbladet.
Djurgårdens styrelse skriver i ett brev att klubben de senaste fem åren lagt ned 38 miljoner kronor på att förebygga våld, skadegörelse och kränkningar. De tycker inte det är rimligt att klubben ska göra mer än så.
Men idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth menar att rättsväsendet inget kan göra om inte polisen får kännedom om hoten.
– Ingen kan göra något förrän det finns konkreta anmälningar, då är det en rättsfråga, säger hon till Aftonbladet.