Annons

Vångavallen kan få konstgräs nästa år

TFF kan ha spelat sin sista hemmamatch på naturgräs på Vångavallen. Nästa säsong kan det bli konstgräs på Sveriges sydligaste allsvenska arena. "Det hoppas vi inte, men det är väl det mest realistiska för stunden", säger TFF:s ordförande Per-Anders Abrahamsson.
Sport • Publicerad 2 november 2007
Bild: Tomas Nyberg
Bild: Tomas NybergFoto: 

Från och med 2008 är markvärme och plantäckning obligatorisk på samtliga arenor i allsvenskan.

Det innebär att Vångavallen måste rustas upp för cirka nio miljoner kronor.

Annons

Som TA-sporten tidigare rapporterat planerar TFF för ny arena och har därför begärt dispens från kraven hos Svenska Fotbollförbundet. TFF:s arenaplaner är dock bara i sin linda och ordförande Per-Anders Abrahamsson är inte överdrivet hoppfull att dispensen ska gå igenom.

- Vi måste vara realistiska. Vi för samtal med entreprenörer men hinner vare sig få något avtal eller kontrakt klart till årsskiftet, säger Per-Anders Abrahamsson.

Förbundsordförande Lars-Åke Lagrell vill inte kommentera enskilda fall.

- Dispens kan ges om det planeras för ny arena, sa Lars-Åke Lagrell till TA-sporten i somras.

- Men det måste handla om verklighet, inte om visioner.

TFF:s dispensansökan kommer att behandlas vid Svenska Fotbollförbundets disciplinnämndsmöte den 12 december. - Att sätta spaden i jorden och gräva ner en massa miljoner i Sveriges finaste gräsmatta är helt meningslöst, menar fritidsförvaltningens ordförande Mats Svensson (kd).

- Det behövs inte, det är bara att titta på det geografiska läget.

Men inte heller Mats Svensson är särskilt optimistisk när det gäller chansen att få dispens.

Kommunen har redan börjat förbereda för en upphandling när det gäller Vångavallens gräsmatta.

Frågan om man ska satsa på naturgräs med plantäckning eller anläggande av konstgräs är öppen.

Annons

- Vi kommer att gå ut med båda alternativen i vår upphandling, både konstgräs och naturgräs, berättar fritidschefen Göran Ling.

- Kostnadsmässigt är det ganska likvärdigt. Fördelen med konstgräs är ju att det kan nyttjas längre, men många vill ju hellre spela på naturgräs.

Beslutet om det blir konstgräs eller inte kommer kommunen att fatta i samråd med föreningarna som spelar där. TFF:s ordförande vill helst slippa konstgräs på Vångavallen. Ändå ser han fördelar jämfört med alternativet med plantäckning.

- Om man ändå måste gräva upp är det mycket som talar för konstgräs trots allt. Då blir det i alla fall någon vinning med det. En konstgräsplan behövs ju oavsett om vi får dispens eller inte, resonerar han.

Abrahamsson är orolig att tidtabellen ska bli tajt till premiären i mars 2008.

- HIF hade svårt att bli klar med sin arena i våras. Det värsta scenariot är att vi behöver gräva upp planen och sedan inte bli färdiga i tid och att tvingas spela premiären på annan arena.

- Det optimala scenariot hade ju varit att vi får dispens; att vi slapp gräva upp Sveriges finaste gräsmatta.

I annat fall kan det alltså bli konstgräs på Sveriges sydligaste elitfotbollsarena.

Björn Gustavsson

.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons