Vägskäl för ny handbollsklubb

Med sex elitserieklubbar snackas det självklart om den fantastiska topp som finns i skånsk handboll. Även bredden imponerar. Se bara på Ljunghusen. Bara för några år sedan var det en vit fläck på handbollskartan. I helgen arrangerade klubben USM.
Sport • Publicerad 17 november 2007
I högsta Skåneserien är P94-laget ett mittenlag i konkurrens med mer välkända klubbar som Lugi, Ystads IF och Trelleborg. "När vårt spel sitter är det en väldigt snabb och fin handboll", säger Peter Bergström. Längre än till steg två i pojk-SM räckte det dock inte för LHK. Här är det Jonas Lundgren som testar ett skott mot HK Malmö.
I högsta Skåneserien är P94-laget ett mittenlag i konkurrens med mer välkända klubbar som Lugi, Ystads IF och Trelleborg. "När vårt spel sitter är det en väldigt snabb och fin handboll", säger Peter Bergström. Längre än till steg två i pojk-SM räckte det dock inte för LHK. Här är det Jonas Lundgren som testar ett skott mot HK Malmö.Foto: 
Ljunghusens Handbollsklubb firade femårsjubileum i våras. Peter Bergström var med och grundade klubben som än så länge är inriktad på barn- och ungdomsverksamhet. @08 Bildbyline:Bild: Tomas Nyberg
Ljunghusens Handbollsklubb firade femårsjubileum i våras. Peter Bergström var med och grundade klubben som än så länge är inriktad på barn- och ungdomsverksamhet. @08 Bildbyline:Bild: Tomas NybergFoto: 

Tre handbollsintresserade vänner. Det var vad som behövdes för att starta Ljunghusens Handbollsklubb.

– Det är lätt att det bara blir snack av det. Men vi ville verkligen göra något av det, berättar Peter Bergström, en av klubbens grundare.

Nu, drygt fem år efter tillkomsten, har klubben hundratalet barn och ungdomar i verksamheten. Tre pojklag, två flicklag och ett nystartat lag för både pojkar och flickor. Engagemanget är stort, inte minst bland föräldrarna.

– Det här är en liten men naggande god förening. Fin gemenskap, föräldrarna har stort inflytande och det är mycket hjärta, säger Anette Svensson, ordförande i LHK.

Peter Bergström säger handbollen var populär på Näset redan för tio år sedan då Tångvallaskolan segrade i skol-SM under Martin Girdos ledning.

– Men Martin stod ensam. När vi startade Ljunghusen gav han oss rådet att förankra det bland föräldrar och med det engagemang som finns är det oerhört lätt att vara ledare, säger Peter Bergström.

Därmed är grunden lagd. Frågan är nu vad framtiden rymmer. De äldsta spelarna i klubben är födda 1992. Kanske kommer de även att bilda ett junior- och så småningom ett seniorlag.

– Vi har inte haft den ambitionen. Tidigare har vi pratat med IFK Trelleborg om någon form av samarbete och det kommer vi säkert göra igen. Att vi inte har ett A-lag innebär att våra ungdomar inte kan sätta sig på läktaren och se hur en snurrfint ska gå till, säger Peter Bergström.

Alternativet – att slussa talangerna vidare till elitklubbarna i närområdet – verkar vara det mest aktuella för närvarande.

– Vi ska sätta oss i dagarna och ta ställning till om vi ska satsa på ett A-lag. Med nybyggande följer entusiasm, men sedan går det över till ett jobb och man måste sätta nya mål, menar Peter Bergström. I lördags ledde han Ljunghusens P94-lag i ungdoms-SM steg två för 14-åringar, ett arrangemang i nya Södervångshallen i Vellinge. Seriematch för F94 och träningsmatch för P92 innebar att stora delar av LHK var engagerat i handbollsfesten.

Resultatmässigt blev det ingen fullträff.

P94 föll klart mot slutliga gruppsegraren HK Malmö (16– 27) och knappt mot IFK Trelleborg (15– 16) och därmed var SM-sagan slut för den här gången.

Med bara en spelare född 1993 och de flesta drygt ett huvud kortare än motståndarna, var deltagandet i år mest att känna på vad som väntar.

– Vi har en treårsplan och i den ingår USM nästa år som ett mål. Där ska vi nå långt, säger Peter Bergström.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.