Annons

Vägen till Peking börjar i Jönköping

Det är på dagen ett halvår kvar. 080808 invigs OS i Peking. Trelleborgssimmerskan Nathalie Lindborg vill mer än gärna vara med då. Till att börja med gäller det att simma riktigt fort i Jönköping i helgen.
Sport • Publicerad 8 februari 2008
Sista simtagen innan allvaret Nathalie Lindborg, 16, ingår i simförbundets satsning OS i London 2012, men vill redan vara med i Peking i augusti. I helgen ska hon försöka kvala in till EM. BILD: Claes Nyberg
Sista simtagen innan allvaret Nathalie Lindborg, 16, ingår i simförbundets satsning OS i London 2012, men vill redan vara med i Peking i augusti. I helgen ska hon försöka kvala in till EM. BILD: Claes NybergFoto: 

Svenska landslagssimmare har nyligen varit i Peking och simmat för-OS.

Nästa gång landslaget åker dit vill Nathlaie Lindborg också vara med.

Annons

- Bassängen såg verkligen jättecool ut, säger hon.

Men vägen till Peking är lång, lång.

Första steget är att kvala in till EM i Eindhoven, den 13-24 mars.

Andra steget är att prestera så bra på EM att man får åka till OS. I helgens GP-simningar i Jönköping simmar Nathalie Lindborg för en EM-biljett.

16-åringen från Trelleborg Kappsim är viljestark och målinriktad. Helgens GP-simningar har varit hennes stora mål sedan i somras.

Hon måste göra sitt snabbaste lopp på 100 meter fritt. Personbästat, 56,82, från EJM i somras måste ryka all världens väg.

- Jag måste simma jättefort. Förmodligen under 56 sekunder, säger Nathalie Lindborg som utöver 100 meter fritt även ställer upp på 50 och 200 meter fritt. Men det är hundringen som gäller. Det är ett snabbt lopp där som kan ge en EM-biljett. Tränaren Gunnar Wismar ser ökade möjligheter efter helgens JSM-insats.

- Många tjejer är ju redan klara för EM. Man hoppas ju att de tar med några extra till lagkappen på 4x100 fritt, men det där är ju upp till förbundskaptenen, säger Gunnar Wismar.

Veckan har ägnats åt att toppa formen; många pass men få meter.

- Det har sett bra ut under veckan. Och Nathalie har en liten fördel jämfört med konkurrenterna; hon tappar mindre när hon går från kort till lång bana. Det brukar bara skilja några tiondelar, säger Gunnar Wismar. JSM-vinnaren Lina Edlund är en annan som vill in i Thomas Janssons EM-trupp.

Annons

- Hon simmar på hemmaplan och det är förstås en fördel för henne, funderar Wismar.

Konkurrensen är hård.

Med i EM-truppen är redan Therese Alshammar, Josefin Lillhage, Ida Marko-Varga, Magdalena Kuras, Claire Hedenskog och Petra Granlund.

Samtliga dessa är potentiella simmare i en lagkapp på 4x100 meter fritt.

- Jag måste simma jättefort, upprepar Nathalie Lindborg.

- Chansen finns, men det blir tufft, säger Wismar. Hamnar man utanför EM-truppen så är chansen till Peking-OS borta.

- I så fall får vi planera om säsongen, säger Gunnar Wismar.

- Det går ett kortbane-VM i Manchester i april som kanske blir aktuellt. Och sedan får vi satsa mot Junior-VM i Mexiko i juli. Inte så dumt det heller.

Prestationen i Jönköping avgör vart hän det bär för Nathalie Lindborg.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons