Annons

"Utan Inge ingen elitserie"

Mediedrevet slog till mot Trelleborgs BTK på onsdagen. Klubbens ordförande Jan Lundgren fick mängder av samtal om affären Li Fen. "Det här har upprört många och proportionerna är enorma. Vi har fått mycket skit."
Sport • Publicerad 26 januari 2006
Jan Lundgren, ordförande i Trelleborgs Bordtennisklubb. @08 Bildbyline:Arkivbild: Claes Nyberg
Jan Lundgren, ordförande i Trelleborgs Bordtennisklubb. @08 Bildbyline:Arkivbild: Claes NybergFoto: 

Jan Lundgren ogillar Trelleborgs Allehandas rubrik på förstasidan: "Gravid Li Fen får sparken från TBTK". Rubriken i onsdagstidningen sammanfattar det faktum att klubben anser att storstjärnan gjort sig skyldig till kontraktsbrott, att lönen dragits in och att hon aldrig mer är välkommen till klubben.

– Jag tycker det är fel att hävda att hon är sparkad, det är helt enkelt inte sant, säger Jan Lundgren och utvecklar:

Annons

– Det handlar om ett speciellt kontrakt. Li Fen spelar pingis för oss från oktober till april och det innebär att hon får arbetstillstånd och uppehållstillstånd. Nu vill hon inte träna mer och då handlar det om att det är hon som bryter kontraktet. Mår hon inte bra så ska hon inte spela pingis och jag har full förståelse för hennes beslut, men då kan hon inte få någon ersättning av oss.

Men är första åtgärden verkligen att bryta kontraktet? Är inte första åtgärden sjukskrivning om hon nu inte kan arbeta?

– Det här är jättesvåra frågor. Frågan är om våra arbetsmarknadsregler gäller när det handlar om ett sexmånaderskontrakt. Om vi nu haft Li Fen heltidsanställd så är det självklart så att de reglerna hade gällt, säger Jan Lundgren.

Men om Li Fen i stället hade drabbats av en skada som omöjliggjort spel, vad hade ni då gjort?

– Då hade vi självklart hjälpt henne på alla sätt och vis. Det är en helt annan situation. Men nu har hon sagt att hon inte vill spela.

Är det så att hon inte vill spela, eller är det så att hon inte kan?

– Den information som jag har fått är att hon inte vill spela, men det handlar om andrahandsuppgifter.

– Men givetvis accepterar vi hennes beslut, vi kan inte tvinga henne att spela. Är hon så rädd att spela så vill inte jag att hon spelar. Men vad jag vet så är hon inte sjuk, säger Jan Lundgren.

Är det styrelsens beslut att Li Fen aldrig mer kommer spela för Trelleborg?

– Vi kommer ta ett beslut när allt det här har lugnat ner sig. Styrelsen har beslutat att hon inte längre har rätt till ersättning.

Annons

– Vi måste tänka igenom situationen hur det blir i framtiden. Inge (Augustsson) har ju kategoriskt sagt "antingen Li Fen eller jag".

Så ni har att välja på Li Fen eller Inge?

– Jag kan säga så mycket att Inge är drivkraften och motorn i elitserielaget. Utan honom så har vi inget elitserielag till hösten och då finns det ingen anledning att ta tillbaka Li Fen.

Så nu ska ni övertala Inge ändra sig när det gäller Li Fen?

– Jag vill inte förutsäga de diskussioner vi ska föra med Inge.

Jan Lundgren säger att han anser det fel att bara se tvisten från Li Fens synvinkel.

– Man måste se detta ur Inges perspektiv. Han har lagt ner all sin fritid på att få sponsorer och se till att Li Fen trivs, bara för att vi ville behålla henne i klubben. Det är klart han är besviken.

– Sedan tycker jag det är fel att göra detta till en jämställdhetsfråga. Inge har gjort ett fantastiskt jobb för damidrotten i Trelleborg och vi är den mest kvinnliga bordtennisklubben i Sverige. Inge har verkligen kämpat för tjejerna.

Tror du att den här situationen uppstått även om ni haft en kvinna som lagledare?

– Ja, jag tror det här hade uppstått ändå, men kanske hade man sett det här på ett annat sätt då. Nu har det blivit till att mannen Inge sparkar en gravid Li Fen. Annars hade det blivit att en kvinna brutit kontraktet med Li Fen.

Annons

– Nu ska man veta att Inge är en väldigt rak person som pratar ur hjärtat. Med facit i hand skulle vi varit mer försiktiga när vi gick ut med detta, skulle hållit oss mer till fakta.

Martin Falkenby

0410-545 22/0739-884573

martin.falkenby@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons