Annons

Upp till bevis för Hanson

Det är tidpunkten när världsstjärnor för ett ögonblick förvandlas till amatörspelare. Nu ska en 32-årig skåning försöka att hålla nerverna i styr.
Sport • Publicerad 1 oktober 2010

– Bara att få vara del av det här och spela Ryder Cup, det är en häftig upplevelse, säger Peter Hanson inför fredagens start av tävlingen.

Det är knappast att rekommendera men lyfter Peter Hanson blicken från golfbollen och tittar sig omkring är följande vad han får se: en specialbyggd hästskoformad läktare med plats för 3 000 åskådare. Det samt rader av fans längs med ettans fairway, miljoner tv-tittare runtom i världen, allt det kan få vilken spelare som helst att bli svag i ben och handleder. Det är bara att titta tillbaka, två år i tiden. Då hookade en viss Tiger Woods sitt första slag i Ryder Cup rakt ut i vattenhindret.

Annons

– När vi kom hit i tisdags så började vi på elfte hålet men sedan när jag kom till första hålet... det är en arena-känsla och verkligen spektakulärt. Det gäller vara förberedd, gå in ta plats och njuta av känslan men det kommer att vara spänt, säger Hanson.

Första utslaget i Ryder Cup kommer kanske inte bli hans viktigaste slag i karriären men definitivt det under mest psykisk press. När USA och Europa möts är publiktrycket något helt annat än i en vanlig golftävling. Det är stjärnor som Tiger Woods, Phil Mickelson och Rory McIllroy och nu en svensk som kom med i sista stund. Hanson fick visserligen inte någon av platserna i fredagsförmiddagens inledande bästboll men kaptenen Colin Montgomerie har tidigare meddelat att alla ska få spela första dagen, vilket betyder att svensken finns med när eftermiddagens foursome, avgörs.

Han är den där schyssta killen – dock utan de stora segrarna – som 2002 var nära att lägga av med golfen men sedan hittade rätt igen. Han har dock alltid fått stått i skuggan av någon annan svensk golfspelare – i alla fall tills nu.

Vad skulle du jämföra Ryder Cup med i idrottssammanhang, att lägga en straffspark i fotbolls-VM?

– Det är mer likt som det. Jag var och kollade Skånederbyt mellan Helsingborg och MFF senast och den spänning, känsla och tryck som är när spelarna kommer in... man ser på spelarna att det är en större anspänning än om det skulle vara Trelleborg– Åtvidaberg på Vångavallen.

Har du under en turnering varit med om att spelet funnits där men inte psyket?

– Det har hänt. Som förra US open på Bethpage när jag tappade på slutet. Det är när saker och ting går för fort. Man går lite för snabbt, gör sina rutiner lite för snabbt, det handlar bara om tre-fyra sekunder men är typiskt när man har lite för hög anspänning. Då gäller det att andas ut, ta det lugnt och hålla ned tempot.

Hur är balansgången, njuta av att vara en del i Ryder Cup kontra att man vill prestera så bra som möjligt?

– Det gäller att hitta det optimala tillståndet. Alla vi som spelar här är lite ”junkies”, vi gillar den ”rusch” som det här ger men jag ska försöka njuta och ha kul där ute. Vi kommer att ha bra stöd av hemmapubliken och jag tror att det är lite lättare att börja som rookie på hemmaplan än att spela på bortaplan i USA.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons