Annons

Unik hole in one av Mark Larsson

Alla golfare drömmer om att någon gång göra en hole in one. Några lyckas. Men det Mark Larsson svarade för i onsdags är unikt. "Det var helt sjukt!", säger 17-åringen om sin hole in one på ett par 4.
Sport • Publicerad 31 juli 2006
Mark Larsson vid Färgelandas 13:e green. Det var där trelleborgaren gjorde sitt livs första hole in one – på ett par 4! @08 Bildbyline:Bild: Privat
Mark Larsson vid Färgelandas 13:e green. Det var där trelleborgaren gjorde sitt livs första hole in one – på ett par 4! @08 Bildbyline:Bild: PrivatFoto: 

Färgelanda GK:s 13:e hål mäter 318 meter. De flesta golfare är nöjda med att gå därifrån med ett par, det vill säga fyra slag.

Mark Larsson, golflöfte som tävlar för Trelleborgs GK, behövde endast ett slag från tee till att bollen hamnade i hålet.

Annons

– Min första HIO någonsin, på ett par fyra!

Mark Larssons fullträff inträffade under andra speldagen av Skandia Tours rikstävling i dalsländska Färgelanda. Spelformen var matchspel och Mark var ett hål upp på sin motståndare efter tre spelade hål när de kom till 13:e tee.

Tidigare rundor hade Mark Larsson valt en spoon (trä-3), men nu hade tävlingsledningen flyttat utslagsplatsen allra längst bak.

– Hålet är dogleg vänster och man ska egentligen spela ett järnslag ut på fairway. Men för att tjäna slag hade jag gått för green direkt för att spara slag och öka chansen för en birdie, berättar Mark.

– Jag slog ut först med min driver som jag greppat ner. Bollen gick över vattenhindret och den höga ruffen, studsade en gång och sen in på green. Bollen måste ha flugit närmare 300 meter,

Kullarna runt greenen gjorde att Mark Larsson inte kunde se bollen. Närmaste vittne var Marks pappa Lars-Inge som stod vid greenen.

– Jag såg bollen passera vattnet och det höga gräset innan den studsade. Men det var tre kullar runt greenen och jag såg inte var bollen hamnade. När jag kom närmare såg jag ingen boll på greenen och tänkte att den kanske rullat över greenen, men sen tänkte jag att det kunde den inte ha gjort.

– Så jag gick fram till hålet och där låg den. Jag höll på att få dåndimpen! Det var ofattbart att se bollen där. Jag har gjort hole in one en gång, men det var på ett 100 meter långt par 3 på Tegelberga.

När Lars-Inge Larsson talade om för sonen vad han just ställt till med möttes han med stor skepsis.

– Jag trodde farsan skoja– de. Jag frågade två gånger, sen gick jag fram och såg bollen i hålet. Då började jag skaka. Jag blev chockad. Jag hade aldrig tänkt att något sånt skulle hända, säger Mark.

Annons

Hur ovanlig är händelsen? TA-sporten skickade frågan vidare till Svenska Golfförbundet där Martin Söderberg, projektledare för HIO-klubben, vet besked.

– Det är inte världsunikt, men det är ovanligt. Vi får in rapporter om sådana här händelser men det är svårt att veta hur komplett vår statistik är. När det gäller hole in one på ett par fyra får vi mellan två och tio rapporter per år, säger Martin Söderberg om siffrorna som gäller för svenska golfbanor.

Hur ofta händer det att det sker under en tävling?

– Det är just det som är så häftigt. Jag känner inte till något sådant fall.

När Mark Larsson får höra om förbundets statistik blir han än gladare.

– Det var ju fräckt! Då kanske jag är den förste.

För bedriften fick Mark Larsson 1 000 kronor. Dessutom inhandlades en flaska champagne.

– Jag vet inte när vi ska fira men det blir någon gång. Jag fyller 18 först nästa år, men jag hoppas på ett undantag. Champagne är ju inte så starkt, säger Mark.

Trelleborgaren slutade sjunde plats i tävlingen.

Martin Falkenby

Annons

Ovanliga golfslag

Hole in one (ett slag från utslagsplatsen direkt i hål) och albatross (två slag på ett par 5-hål eller ett slag på ett par 4-hål) är ovanliga bedrifter på golfbanorna. Svenska Golfförbundet har följande årliga statistik om golfens drömslag:

Hole in one (par 3-hål):

Cirka 3 000

Albatross (par 5-hål):

Cirka 30

Hole in one (par 4-hål):

Cirka 2-10

Mark Larsson

Född: 19 maj 1989

Annons

Bor: Trelleborg

Familj: Mamma Ingmarie, pappa Lars-Inge, syskonen Kim och Fredrik

Klubb: Trelleborgs GK

Sysselsättning: Läser samhällsprogrammet på Vellinges golfgymnasium

Hcp: 0,7

Favoritklubba: Driver!

Målsättning: Bli proffs eller leva på golf på något sätt

Aktuell: Gjorde hole in one på ett par 4-hål som mätte 318 meter

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons