Ung trelleborgare på väg mot premiärloppet

Redan första säsongen som triathlet plockade hon hem en silvermedalj på junior-SM. På nationaldagen ska Madelen Rydqvist tävla på hemmaplan.– Jag har ingen koll på motståndet, men jag vet att det är många duktiga män som ska vara med, säger hon.
Sport • Publicerad 6 juni 2013
Redo för utmaningen. 17-åriga Madelen Rydqvist ställer sig på startlinjen på Dalabadet på torsdag tillsammans när Trelleborg Triathlon avgörs för första gången. På tisdagseftermiddagen körde hon i sin ensamhet intervalltränig på Östervångstadion.
Redo för utmaningen. 17-åriga Madelen Rydqvist ställer sig på startlinjen på Dalabadet på torsdag tillsammans när Trelleborg Triathlon avgörs för första gången. På tisdagseftermiddagen körde hon i sin ensamhet intervalltränig på Östervångstadion.Foto: Sara Johari
Foto: Sara Johari
Foto: Sara Johari
Foto: Sara Johari
Foto: Sara Johari
Foto: 

På nationaldagen är det premiär för Trelleborgs Triathlon. Samtidigt är det säsongspremiär för Madelen Rydqvist. Den 17-åriga Trelleborgstjejen är en av dem som på senare år fallit för sporten som bara växer efter OS-silvermedaljören Lisa Nordéns framgångar.

– Jag testade på det förra säsongen, det ska bli roligt att tävla på hemmaplan, säger Madelen Rydqvist vars idrottskarriär hittills mest har handlat om simning, i synnerhet öppet vatten där hon tävlar för Skåre Swimclub.

Med andra ord har hon inga problem med det inledande momentet i triathlon.

Löpningen fixar hon också bra. På torsdagen körde hon femminutersintervaller på Östervångsstadion.

Cyklingen är svagheten för tillfället.

– Jag har inte fått upp farten riktigt, men jag har börjat köra med cykelklubben i Höllviken, jag hoppas de kan hjälpa mig.

Förberedelserna har varit perfekta. Nästan.

– Jag åkte på en liten förkylning i helgen, men det är inget som stoppar mig från att tävla, säger hon.

Senare på säsongen väntar flera tävlingar, däribland SM i Halmstad den 6-7 juli. Efter JSM-silvret förra året spänner hon bågen lite hårdare i år.

Och så hoppas hon att vattentemperaturen vid Dalabadet har stigit. För en dryg vecka sedan var den bara tio grader.

Anmälningstiden till loppet gick ut för en dryg vecka sedan då cirka 230 startande hade anmält sig, men därefter har det varit möjligt att efteranmäla sig. Från arrangörshåll räknar man med att de 300 startplatserna kommer att fyllas.

Maria Sällberg
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.