Annons

Ung duo har hittat vägen till allsvenskan

Det mesta har varit skit för Trelleborgs FF under den allsvenska fotbollsvåren 2010. Ljusglimtarna heter Viktor Svensson och Jonathan Asp, två unga spelare från egna led som klarat av att ta det stora steget till allsvenskt spel.
Sport • Publicerad 20 maj 2010
Från TFF:s tipselit till spel i allsvenskan. Vägen dit är både lång och krokig men Viktor Svensson och Jonathan Asp har nått ända fram.
Från TFF:s tipselit till spel i allsvenskan. Vägen dit är både lång och krokig men Viktor Svensson och Jonathan Asp har nått ända fram.Foto: 

Exakt två månader skiljer dem åt. Viktor är äldst och var också först av de två att debutera i allsvenskan, ett inhopp mot Malmö FF i april 2009. Jonathan Asp debuterade när han spelade från start borta mot IFK Göteborg i juli samma år.

Men det är i år de tagit chansen på riktigt. I skadeeländets skugga har Asp och Svensson visat att de håller i högsta serien.

Annons

Goda insatser på plan har spätt på självförtroendet. Det är inte 20-åringarnas fel att TFF ligger sist.

– Det har varit svårt att slå sig in, men det har bara varit till att kämpa på. Jag tycker det gått förvånansvärt bra, säger Jonathan Asp, yttermittfältaren som vänsterback.

– Målet inför säsongen var att ta en plats i startelvan. Jag startade de två sista matcherna i höstas. Det gick väl sådär, men jag kände att jag klarade av det, säger Viktor Svensson.

I år har det blivit fem matcher från start. Att Svensson därmed har uppfyllt sitt mål vill han däremot inte ha sagt.

– Det har varit mycket skador och sånt så vi har ju inte haft någon fast startelva, säger han.

Som central mittfältare gillar han att ha mycket boll. Han har god speluppfattning, men ibland har tempot blivit honom övermäktigt. Och fysiken måste förbättras.

– Jag ska gymma mer, jag försöker så gott det går men jag har haft rätt mycket skador.

Inför matchen mot Örebro var det ett ledband i knäet som oroade.

– Det gäller att hans kropp pallar, och att han kommer in i tempot, då finns förutsättningarna, säger Tom Prahl som är imponerad både över Svenssons och Asps insatser under våren.

– Med tanke på förutsättningarna har de gjort det riktigt bra. De har haft en fin utveckling, men som ung spelare är det inte säkert att man klarar av att spela bra match efter match hela tiden. Det har funnits matcher där orutinen lyst igenom, säger Tom Prahl.

Annons

TFF-tränaren har valt att matcha de unga med försiktighet. Har någon etablerad spelare varit tillgänglig har den spelaren gått före. Därför blev Jonathan Asp bänkad efter matchen mot Mjällby, där han gjorde matchens första mål och låg bakom segermålet.

– När vi ligger i det här läget är det de etablerade spelarna som ska visa vägen, säger Tom Prahl.

Jonathan Asp tillhör inte de etablerade spelarna. I höstas skrev han på ett nytt lärlingskontrakt för ytterligare ett år. Förhoppningarna att spela A-lagsfotboll var ganska små.

– Jag ville i alla fall komma med i matchtruppen så ofta som möjligt, och så ville jag fortsätta utvecklas i B-laget.

När sedan en redan tunn försvarsuppställning brandskattades av skador blev yttermittfältaren Asp en nödlösning på backen.

– Allt går mycket fortare, det är tuffare i alla närkamper, visst är det ett stort steg. Sedan är det allt runtomkring med mycket publik och andra grejer.

Asp slog till med sitt första allsvenska mål på 20-årsdagen den 6 maj och blev rubrikernas man.

– Det blev mycket uppmärksamhet, men det var bara kul. Det gäller att ha båda fötterna på jorden. Jag är rätt lugn av mig.

Viktor Svensson höll på att slå till i samma match men ribban var i vägen för skottet.

Frågan är hur mycket speltid det blir för Svensson och Asp om och när TFF:s långa skadelista krymper. Oavsett har de passerat ett nålsöga, att som ungdomsspelare i TFF också nå hela vägen till allsvenskan.

Annons

Frågan är också om TFF får stanna kvar där, på allsvensk nivå. Viktor Svensson och Jonathan Asp tänker offensivt i strävan att lyfta från botten.

– Det är en jävla tråkig situation vi har hamnat i, men vi måste fortsätta tro på det. Anfallsspelet måste bli bättre, vi måste skapa fler chanser, menar Asp.

Svensson instämmer:

– Vi måste bli bättre inne i boxen, fler folk måste springa in där och inte bara ta alibilöpningar; att inte bara jogga in straffområdet utan att verkligen gå dit med hundra procent.

Johan Silfversten Bergman
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons