Annons

Tystar kritikerna "Mitt beslut och mitt liv"

För fyra veckor sedan lämnade Rasmus Bengtsson Vångavallen och Trelleborg i all hast. I går var han tillbaka i händelsernas centrum. För TA-sporten berättade han om den tuffa övergången, teknisk fotboll och ett liv i lyx.
Sport • Publicerad 1 september 2009
Rasmus Bengtsson i samtal med TFF-spelarna.Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. Det var en märkbart belåten Rasmus Bengtsson som för en dag var tillbaka på Vångavallen. Han skrattade glatt med sina gamla lagkamrater och fick ta emot en och annan gliring.

–  Fråga honom om skorna, sa sjukgymnasten Peter Andersson.

Annons

Några minuter tidigare hade killarna sjungit ”Dolce Gabbana, Dolce Gabbana, nya skor” för honom i omklädningsrummet. Rasmus Bengtsson log lite generat över sina glänsande svarta dojor. Men samtidigt konstaterade han att vem som helst hade passat på att shoppa loss lite i hans situation.

– Jag har fått några 100 procent i löneförhöjning så det är klart att jag har varit ute och handlat lite. Jag har handlat mycket kläder och annat onödigt. Väskor, necessärer och sånt.

Ingen bil?

–  Jo jag fixade en bil direkt när jag kom ner där, en Audi A5:a som jag får om fyra veckor.

Tills dess får Rasmus nöja sig med en hyrbil som fortfarande parkeras i ett hotellgarage.

– Jag tittade på en lägenhet förra veckan men det blev inget så jag bor fortfarande på hotell. Men jag ska titta på en ny nästa vecka. Efter fyra veckor på hotell klättrar man ju på vägarna.

Vad är du ute efter?

– Jag vill ha något enkelt men hyfsat fint.

Villa eller lägenhet?

–  Den jag tittade på senast var faktiskt en villa med gräsmatta och egen trädgård och tre våningar, men vad ska jag med det till. Det hade nog blivit lite ensamt i ett så stort hus och så skulle man behöva klippa gräset och sånt.

Annons

Att för första gången ta steget ut i proffslivet och lämna tryggheten hemma har ofta beskrivits som ensamt och svårt av unga fotbollskillar. Något Rasmus Bengtsson dock inte har märkt av.

– Jag trodde det skulle vara mer ensamt än det varit men jag har mycket folk omkring mig och det är mycket folk som är ute och rör sig. Sen har jag börjat umgås med två serber (Nemanja Pejcinovic och Gojko Kacar) som också spelade U21-EM och är i samma ålder som mig.

Rasmus säger sig ha kommit in i klubben på ett smärtfritt sätt. Något tränaren Lucien Favre förmodligen bidragit till.

– Det är roligt för min agent sa att han och Tom Prahl är lika i sättet och personligheten. Båda är taktiska och sätter laget i första hand. Favre är en bra tränare och vi har bra relation.

Hertha Berlin inledde säsongen med en vinst men har sedan förlorat tre raka matcher i Bundesliga. Rasmus Bengtsson har suttit på bänken i de två senaste men hoppas på att få chansen från start inom en snar framtid.

– Jag trodde nästan att jag skulle få spela senast (mot Werder Bremen) för tränaren hade sagt att jag skulle förbereda mig på att starta för att jag skulle få chansen. Men sen vågade han inte ändra eftersom de vann senast, men min tid kommer.

Den stora skillnaden mot TFF är enligt Rasmus träningsupplägget.

– Det är mer teknisk fotboll. I stort sett har vi bara teknisk träning, mycket med boll. När jag var här tyckte jag att jag hade ganska bra teknik men nu känner man sig lite oteknisk. Men man blir bättre med boll, tryggare och jag utvecklas.

Rasmus främsta konkurrenter är tysken Arne Friedrich och schweizaren Steve von Bergen - båda landslagsmän.

– Det är två bra mittbackar men mitt mål är att ta en plats. Jag känner förtroende och vet att jag får min chans. Här i Trelleborg tog det 1,5 år innan jag fick chansen men den kom. Förhoppningsvis tar det inte lika lång tid nu.

Annons

Rasmus Bengtssons övergång från TFF till Hertha Berlin blev omskriven i svensk media då den italienska klubben Lazio hävdade att de hade ett bindande kontrakt med TFF:s mittback. Rasmus hävdade hela tiden att han bara skrivit på för Hertha Berlin. Nu i efterhand konstaterar han att hela karusellen stört honom.

– De två första veckorna var intensiva med journalister och frågor. Men jag tror inte jag märkte av det lika mycket som om jag varit i Sverige. Det var ganska mycket snack här eftersom det var första gången det hänt en svensk spelare men i Tyskland stod det inte så mycket.

–  Det blev lite annat fokus än på Hertha Berlin sen har det nog inte varit någon sådan situation innan där en svensk spelare tackat nej till Lazio. Klart vissa tycker det är coolare att spela för Lazio men det är mitt beslut och mitt liv. Det är jag som har upplevt ställena och vet vad jag vill ha. Man ska inte bara vara på Olympiastadion utan det ska kännas rätt runtomkring också. Men det var nästan som en lättnad när det blev klart.

Fifas beslut i ärendet kommer i oktober, hur ser du på det?

–  Nu är det helt borta, jag har inget att oroa mig för.

Soppan med Lazio verkar enligt Rasmus Bengtsson vara över. Lazio hade säkert hävdat något annat. Oavsett går det att konstatera följande: Rasmus Bengtsson har bytt svenska vänner mot serbiska. Han har bytt Nike mot Dolce Gabbana. TFF:s förre mittback har landat i ett liv av lyx och trivs utomordentligt bra.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons