Annons

Tvära kast för målvaktshjälten

Inför säsongen hyste han inget större hopp om att få spela. Nu leker handbollslivet för IFK-målvakten Andreas Göransson. I kväll hoppas han göra livet surt för Lugi.
Sport • Publicerad 11 oktober 2006

22-årige Andreas Göransson har ägnat hela sitt handbollsliv i IFK Trelleborg. Många tyckte därför det var extra roligt att det var han som hade huvudrollen när IFK tog sin första historiska elitserieseger.

Triumfen mot Heim förra onsdagen (28– 24) var en succé och ett genombrott. 14 räddningar totalt varav tre från straffpunkten.

Annons

– Många har hört av sig, gratulerat och sagt att man spelade bra, även folk man inte känner. Jättekul, säger "Andy" om den senaste tidens uppmärksamhet. Två säsonger har han suttit på bänken. Ken Berkowitz har varit det solklara första valet och när IFK Trelleborg tog klivet till elitserien var Andreas Göransson skeptisk till om han någonsin skulle få chansen.

– Särskilt när de skaffade en målvakt till, säger han.

Men Andreas Göransson tog konkurrensen på rätt sätt när Thomas Lüstermann skrev på.

– Innan behövde jag inte anstränga mig för att vara reserv bakom Ken. Nu fick man kämpa för att bli andremålvakt och det har utvecklat mig. Nu kan jag konkurrera med Ken, det har jag inte känt innan, säger han.

Andy nämner Ole Grenings målvaktsträning som en orsak till sin eget lyft. Annars handlar mycket om självförtroende.

– När man får mer speltid stiger självförtroendet. Innan var man väldigt nervös när man fick chansen. Jag är lugnare i spelet nu, chansar inte så mycket utan står rätt, förklarar Andreas Göransson.

För Ken Berkowitz har säsongsstarten varit mindre lyckosam.

– Inte alls godkänt, säger Berkowitz om sin egen insats.

Däremot gläds han åt sin elva år yngre målvaktskollega.

– Han har haft det i sig hela tiden. Det är på tiden att han får kliva fram och visa det. Vi backar upp varandra bra även om vi är konkurrenter, säger Berkowitz.

Annons

Anledningar till att ditt eget spel inte har lossnat?

– Jag har gått ned i vikt vilket gör att jag har hoppat omkring och rört mig för mycket i målet. Sen har vi ett nytt försvarssystem och sånt tar tid att lära sig. Det är bara att jobba på. Jag har ju inte blivit en sämre målvakt på den här korta tiden.

Största skillnaden mellan elitserien och allsvenskan?

– Här är alla spelare duktiga. I allsvenskan och division ett var det tre, fyra stycken som var duktiga och det räckte att du koncentrerade dig på dem.

Vem som får starta kvällens match mot Lugi är inte klart.

– Dagsformen avgör. De brukar få besked en kvart innan, säger tränaren Johan Zanotti.

Lugis skyttar är kartlagda. Unge högersexan Alexander Svensson har varit ett av seriens stora utropstecken så här långt med 26 mål på fyra matcher. Johan Pilfalk, Henrik Dreyer och Robert Andersson är andra fruktade lugister att se upp med.

Andreas Göransson är inte den som tittar i timtal på film för att lära sig allt om hur motståndarna skjuter.

– Däremot är det bra att veta hur de skjuter när de är pressade eller var de brukar sätta den när de kommer fria, påpekar han.

Andy har hittat formen och självförtroendet. Det lär behövas mot topptippade Lugi – som senast föll mot lokalkonkurrenten H43.

Annons

– Vi är revanschsugna. det blir inte svårt att tända för den här matchen, säger Lugis målvakt Fredrik Andersson.

Att förlora Skånederbyn är han inte van vid. Än mindre att förlora två på raken.

Men Andersson varnar för IFK:s målvakter.

– Göransson har imponerat på slutet och man brukar ju växa med uppgiften. Som ny målvakt i elitserien har man ofta ett stort plus, man är inte sönderläst av skyttarna. Jag minns hur det var när jag själv slog igenom.

Björn Gustavsson

a Jansson i topp

Målvakterna med bäst räddningsprocent i elitserien:

1) Michael Jansson, Hammarby, 50%

2) Herderio Luca, Guif, 46%

3) Andreas Palicka, Redbergslid, Johan Green, Skövde och Mikola Naum, Alingsås, 45%

Annons

Lugis målvakter: Fredrik Andersson, 39%, Oscar Jensen, 38%

IFK:s målvakter: Andreas Göransson, 41%, Ken Berkowitz, 29%

Källa:heh.nu

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons