Annons

Två nya sporter i Riksidrotten

Riksidrottsförbundet beslutade i går att välja in karaten i RF-familjen. Något som kan ge sporten ett uppsving enligt Daniel Olsson, instruktör på Trelleborgs Karateklubb. ”Förhoppningsvis blir det lättare att få igång tävlingar och att få ekonomiskt stöd”, säger han.
Sport • Publicerad 18 maj 2009

Karaten i Trelleborg har gått på sparlåga de senaste åren. Möjligheten för medlemmarna att tävla har varit få och de flesta arrangemang har placerats i Stockholm.

– Tävlingsverksamheten har gått ned de senaste åtta till tio åren. Det krävs mycket av arrangörerna och därför väljer många att lägga ner det istället, säger Daniel Olsson.

Annons

Att Riksidrottsförbundet valt att ta in karaten i förbundet ser därför Daniel Olsson positivt på.

– All uppmärksamhet är bra. Det är bra om det blir en mer accepterad sport och att vi kommer i från det allmänna tänket att det är en våldssport. Förhoppningsvis blir det lättare att få i gång tävlingar också.

Karateförbundet gjorde i Visby sitt första försök att komma med i RF. Karaten ingår i Budo- och kampsportförbundet. Växtvärken i ett förbund med 16000 aktiva ihop med 22 andra sporter har inneburit att både karaten och Budo- och kampsportförbundet var för en separation.

Efter att flera ledamöter pläderat för sporten, valde Riksidrottsmötet in karaten i RF.

– Vi har jobbat för det här i ungefär ett år och efter jul hade vi en känsla av att det var fifty-fifty, sade karateordföranden Urban Andersson.

– Nu får vi profileringsmöjligheter, och kan lägga vår organisation efter vår idrott. Vi har mått bra i Budo- och kampsportförbundet, men att vi har varit så stora har varit begränsande för dem och för oss.

Även dart lyckades till slut få status som idrott i Riksidrottsförbundet efter 32 år och tio försök.

Därmed består RF-familjen av 70 idrotter.

Den senaste gången som darten ansökte om RF-medlemskap, 2001, var det med stöd av Riksidrottsstyrelsen (RS). Men då pläderade andra förbund emot, främst boxningen. Kopplingen till pubmiljö och alkohol har varit svår att bli av med.

Men vid Riksidrottsmötet i Visby gick det vägen.

Annons

– Den största betydelsen är att vi får möjlighet att marknadsföra oss som idrott och blir klassade som idrott, sade en lättad Leif Karlsson, sekreterare i Dartförbundet.

Däremot sade Riksidrottsmötet nej till Svenska armborstunionen och Svenska kroppskulturförbundet.

Nästa chans ges i Uppsala om två år. Där hålls nästa Riksidrottsmöte i maj 2011. TA/TT

Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons